Οι εντάσεις Ουκρανίας - Ρωσίας οδηγoύν τους αγοραστές στην αναζήτηση άλλων προμηθευτών.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πιθανό να αναγκάσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ήδη φτάσει σε υψηλό πολλών ετών, είπαν αναλυτές και έμποροι. «Η Ουκρανία θεωρείται το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης» και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να «χτυπηθεί σκληρά» η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο Alan Holland, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.

Οι τιμές στο σιτάρι αυξάνονται σήμερα 5,6%, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 6% προχθές, μετά την αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η τιμή του καλαμποκιού σημείωνε σήμερα αύξηση πάνω από 5%, ενώ είχε εκτιναχθεί επίσης την Τρίτη.

Με τις δύο χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δέσμευση θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να προκαλέσει μαζικό αγώνα από τους εισαγωγείς για την αντικατάσταση των προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν πάνω από 2% την Τρίτη, το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών και η σόγια κέρδισε επίσης έδαφος. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και της ισχυρής ζήτησης.

«Οι διακοπές στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσουν τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο Reuters ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικών επιχειρήσεων στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv. Οι έμποροι λένε ότι οι αυξημένες εντάσεις έχουν ήδη αναγκάσει ορισμένους αγοραστές να εκτρέψουν τα πλοία σε άλλους προμηθευτές λόγω ανησυχιών ότι οποιοδήποτε ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις φόρτωσης.

«Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Υπάρχουν ήδη διακοπές στον εφοδιασμό».

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται ήδη κοντά στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις