Τι δείχνουν τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν

Σε χαμηλά επίπεδα για τέταρτη συνεχή χρονιά βρίσκεται η ελληνική οινοπαραγωγή βάσει της πρώτης εκτίμησης για το 2025 – 2026.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν τα οποία αφορούν σε προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2025 έως 31/7/2026, ελαφρώς αυξημένη κατά 6,01% εμφανίζεται φέτος η οινοπαραγωγή (1.430.666 hl/2024 – 1.516.639 hl/2025).

Όπως σημειώνει το ΚΕΟΣΟΕ, το στοιχείο της πρώτης εκτίμησης της οινοπαραγωγής βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνεπώς είναι αρκετά επισφαλές στοιχείο και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί. Συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι αρκετά κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27% και ότι οι οινοπαραγωγές 2024/2025 και 2025/2026 παρουσιάζουν ασήμαντη άνοδο.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2025 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2024 είναι η ακόλουθη:

Αξιοσημείωτη μεταβολή με βάση τον παραπάνω πίνακα παρουσιάζουν οι ΟΙΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΓΕ, αφού προβλέπεται ότι η παραγωγή τους θα αυξηθεί κατά 10,66%, αποτελούν το 51,45% του συνόλου των παραγόμενων οίνων, ενώ οι οίνοι με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΟΠ και ΠΓΕ) αποτελούν μόνο το 35,29%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις