Η στάθμη των ποταμών στην Ευρώπη υποχωρεί ανησυχητικά. Μεγάλες οι απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Κλυδωνισμούς δέχεται η παγκόσμια οικονομία, με τον καύσωνα και την ξηρασία να απειλούν την αγροτική παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, η παραγωγή μειώνεται, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δομή της διεθνούς οικονομίας.

Στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου υποχώρησε αισθητά,  απειλούνται οι καλλιέργειες ελαιολάδου με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ευρώπη να αυξάνεται διαρκώς, στην Ιταλία οι γεωργοί βλέπουν τις σοδειές να χάνονται εξαιτίας της γενικευμένης ξηρασίας. Στη Γερμανία οι σοδειές είναι κάτω από το μέσο όρο φέτος ενώ στη Γαλλία έχουν διαταχθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 96 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 62, βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Όπως είχε γράψει το foodlife.gr, σε απόγνωση οι αγρότες στην Ιταλία που βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται εξαιτίας της ξηρασίας. Η βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας είναι μία από τις πιο σκληρές πληγείσες από την ξηρασία περιοχές, με τους ειδικούς να λένε τώρα ότι τα αποθέματα νερού για τη γεωργία ενδέχεται να εξαντληθούν πριν από το τέλος του μήνα. «Τα τελευταία αποθέματα για τη γεωργία εξαντλούνται και δεν μπορούν να διαρκέσουν πέρα ​​από τις 25-30 Ιουλίου», είπε ο Ατίλιο Φοντάνα, κυβερνήτης της Λομβαρδίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Μιλάνο την Τρίτη. «Δουλεύουμε προσεκτικά, μαζί με διαφορετικούς συλλόγους – δυστυχώς, το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αρχίσει να βρέχει ξανά».

Τα αποθέματα νερού μειώνονται στην Ιταλία καθώς η χώρα βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Οι αγρότες προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν ό,τι τους έχει απομείνει, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, λέγοντας ότι εάν η ξηρασία επιμείνει, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ξηρασία τυπά εκτός από την Ιταλία και άλλε ευρωπαϊκές χώρες. Πάνω από το ήμισυ της Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον την απειλή της ξηρασίας, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περίπου το 46 τοις εκατό του μπλοκ εκτίθεται σε «προειδοποιητικά» επίπεδα ξηρασίας, ενώ το 11 τοις εκατό βρίσκεται κάτω από το πιο σοβαρό επίπεδο «συναγερμού». Το χειμώνα και την άνοιξη, η Ευρώπη είδε πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις από το μέσο όρο, ενώ οι πρόωροι καύσωνες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η σοβαρή ξηρασία τώρα «επεκτείνεται και επιδεινώνεται», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.

ξηρασία αγροτική παραγωγή

pixabay

Ξηρασία-αγροτική παραγωγή: Επιφέρει αυξήσεις και στις τιμές της ενέργειας

Εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών και κατ’ επέκταση της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε ενέργεια. Η αυξανόμενη ζήτηση μεταφράζεται και σε αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και σε αύξηση των μηνιαίων εξόδων των νοικοκυριών, που βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες.

Στερεύουν τα ποτάμια

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, που βασίζονται στα στοιχεία της Eurostat, τα ποτάμια και τα κανάλια της ηπείρου μεταφέρουν περισσότερο από 1 τόνο φορτίου ετησίως για κάθε κάτοικο της ΕΕ και συνεισφέρουν περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της περιοχής ως μέσο μεταφοράς, Αλλά οι επιπτώσεις από τις ξεραμένες υδάτινες οδούς πηγαίνουν βαθύτερα. «Δεν είναι μόνο οι εμπορικές οδοί. Έχει να κάνει με τη δροσιά όταν κάνει ζέστη, έχει να κάνει με το πότισμα και τόσα άλλα πράγματα», δήλωσε η Cecile Azevard, διευθύντρια της γαλλικής εταιρείας ύδρευσης VNF. «Τα ποτάμια είναι μέρος της κληρονομιάς μας».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις