Οι ασφαλισμένες καλλιέργειες θα αποζημιωθούν κανονικά - Τι γίνεται με τις ανασφάλιστες καλλιέργειες.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός βρέθηκε στον Μαραθώνα και επισκέφθηκε τα θερμοκήπια της περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του FoodLife, οι παραγωγοί της περιοχής εξέφρασαν στον υπουργό την εκτίμησή τους ότι περίπου 250 στρέμματα καλλιεργειών θερμοκηπίων έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά ενώ άλλα 250 στρ. έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Σε δηλώσεις του, μάλιστα σήμερα από τον Μαραθώνα ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι: «όσοι από τους παραγωγούς είναι ασφαλισμένοι, θα αποζημιωθούν κανονικά και γρήγορα. Για τους υπόλοιπους, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τρόπο δίκαιο προς τους ασφαλισμένους- διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στη λειτουργία του κράτους- είναι να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς».

Ανασφάλιστες καλλιέργειες

Πηγές από το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο επικεντρώνουν τον προβληματισμό τους στο γεγονός ότι πολλές καλλιέργειες εξ αυτών είναι ανασφάλιστες, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, από το 2012 η ασφάλιση στα θερμοκήπια είναι προαιρετική. Με το κλίμα, λοιπόν, της Αττικής να μη παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές αρκετοί παραγωγοί δεν προχωρούσαν σε ασφάλιση των καλλιεργειών τους με την πεποίθηση ότι ο παγετός και ο χιονιάς δεν είναι φαινόμενα που «αγγίζουν» τις περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα εξετάζεται διεξοδικά από τον αρμόδιο υπουργό ως προς την κατεύθυνση να ενταχθούν σε καθεστώς «μερικών» αποζημιώσεων και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ φαίνεται ότι θα ανοίξει η συζήτηση ώστε η ασφάλιση του ΕΛΓΑ για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες να γίνει και πάλι υποχρεωτική καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και συχνότερα με την κλιματική αλλαγή να χτυπάει απειλητικά την πόρτα των παραγωγών της χώρας. Αναφορικά με τα θερμοκήπια, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μαραθώνα υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές ενώ ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής Επιτροπής από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την παραλαβή των δηλώσεων από πληγέντες παραγωγούς.

Αύριο το πρωί ο υπουργός θα βρίσκεται στη Σπάρτη όπου θα επισκεφθεί πορτοκαλεώνες που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί για επόπτευση καλλιεργειών στο Άργος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις