Ιχθυοκαλλιέργειες: Δοκιμάζοναι έντονα για 3η συνεχή χρονιά
Ενεργειακό και παραγωγικό κόστος δυσκολεύουν τους ιχθυοπαραγωγούς.
Ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει, ότι τόσο το 2020 όσο και το 2021 ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας απορρόφησε, εν μέρει, τους κραδασμούς που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο διεθνής ανταγωνισμός, δηλαδή την πτώση των πωλήσεων στα μεγάλα ψάρια, στο κανάλι του HORECA και την πίεση στις τιμές. Σήμερα, ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενόψει του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των νέων δεδομένων που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία.
Ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με τον Α. Τουραλιά, ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών με αποτέλεσμα να παρασύρουν και όλες τις υπόλοιπες εισροές της παραγωγικής διαδικασίας (πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, οξυγόνο, ιχθυοκιβώτια, μεταφορές). «Αυτό συνακόλουθα προκάλεσε σημαντική αύξηση στο συνολικό κόστος παραγωγής μας, που μέχρι σήμερα ανέρχεται τουλάχιστον σε 25%. Η ανασφάλεια των Ελλήνων παραγωγών, από την αύξηση του κόστους των ιχθυοτροφών, η οποία θα ξεπεράσει το 40%, εδράζεται πρωτίστως στη διασφάλιση της επάρκειας των πρώτων υλών για την παραγωγή τους» τονίζει ο κ. πρόεδρος.
Σήμερα, υπό το πρίσμα των πρόσθετων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων από την Ρωσική εισβολή, οι εταιρείες του κλάδου έρχονται αντιμέτωπες με μία νέα πρόκληση. Σύμφωνα με τον Α. Τουραλιά, οι επιπτώσεις στον κλάδο από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο Αλιείας της ΕΕ και έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο, κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου που αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων σε τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για διαφυγόν εισόδημα ή πρόσθετο κόστος. Επίσης, έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και έχει δεσμευτεί σε μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Το μεγάλο μας όπλο είναι το ίδιο το προϊόν μας: το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Το εξαιρετικό αυτό προϊόν, σε συνδυασμό με την πολυετή πείρα, την κορυφαία τεχνογνωσία, τις σοβαρές υποδομές και το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό θα καταστήσουν τον κλάδο πρωταγωνιστή της ‘‘γαλάζιας ανάπτυξης” για τη χώρα μας» δηλώνει ο Α. Τουραλιάς προσθέτοντας «Παρά τις τεράστιες αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ έχουν συνειδητοποιήσει πως μόνο με τολμηρά βήματα και δυνατές συνέργειες με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς μπορεί να διαμορφωθεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία καθιστώντας το ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας εθνικό προϊόν».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις