Εντείνονται οι ανησυχίες για εκτεταμένη επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου πίσω στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο φόβος σχετικά με το να μετατραπεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σε επισιτιστική, διαρκώς εντείνεται.

Η διακοπή ήρθε την ίδια ημέρα που οι χώρες της G7 δήλωσαν ότι θα επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Το κλείσιμο του Nord Stream 1 θα επιβάλει ακόμη υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές και τη βαριά βιομηχανία της ηπείρου. Αλλά θα επιφέρει ένα ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στον πολιορκημένο τομέα λιπασμάτων της Ευρώπης, ο οποίος έχει ήδη κλείσει έως και το 70 τοις εκατό της παραγωγικής του ικανότητας λόγω των ανοδικών τιμών του φυσικού αερίου. Και καθώς κλείνουν περισσότερα εργοστάσια, η σκληρή πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη γίνεται ξεκάθαρη: Αυτό που ξεκίνησε ως ενεργειακή κρίση έγινε κρίση λιπασμάτων και σύντομα θα γίνει επισιτιστική κρίση.

Τον Ιούλιο, όταν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τα σημερινά επίπεδα, η Διεθνής Ένωση Λιπασμάτων εκτίμησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μαζί με τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων λόγω του υψηλού κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν 2% του παγκόσμιου καλαμποκιού, της παραγωγής σόγιας, σιταριού και ρυζιού. Αλλά η ένωση προέβλεψε επίσης ότι πολλές χώρες στην Αφρική, καθώς και άλλες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, θα μπορούσαν να δουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή τροφίμων τους.

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

pixabay

Ακόμη και μικρές μειώσεις στην παραγωγή σιτηρών μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι σπόροι – καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι και σόγια – απαιτούν όλες σημαντικές εισροές λιπασμάτων με βάση την αμμωνία. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream θα κάνει την παραγωγή λιπασμάτων στην Ευρώπη ακόμη πιο ακριβή, επειδή περίπου το 70 τοις εκατό του κόστους παραγωγής λιπάσματος είναι η τιμή του φυσικού αερίου.

Δεδομένων των άθλιων οικονομικών, οι παραγωγοί σε όλη την ήπειρο κλείνουν τις εγκαταστάσεις τους. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων. Στις αρχές του 2021, ένας τόνος αμμωνίας κόστιζε στους αγρότες στη Δυτική Ευρώπη περίπου 250 δολάρια ανά τόνο. Το ίδιο λίπασμα σήμερα πωλείται για περίπου 1.250 δολάρια ανά τόνο. Και αυτές οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες.

Τον περασμένο μήνα, η Yara International ASA, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αμμωνίας στο ένα τρίτο περίπου της παραγωγικής της ικανότητας. Οι παραγωγοί λιπασμάτων στην Ουγγαρία και την Πολωνία μείωσαν επίσης την παραγωγή τον Αύγουστο και η CF Industries δήλωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή αμμωνίας στο εναπομείναν εργοστάσιό της στη λιθουανική εταιρεία λιπασμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Achema AB, δήλωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις