Μεγαλύτερες ζημιές στα χειμερινά κηπευτικά, χορταρικά αλλά και στα προϊόντα θερμοκηπίου.

Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Εκρηκτικό κοκτέιλ αυξήσεων δημιουργεί η κακοκαιρία σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε πλήθος βασικών αγροτικών προϊόντων, με το ζήτημα των ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά να μονοπωλεί -τις τελευταίες ημέρες- το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών τόσο για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα όσο και για το εάν θα ενταθεί η έλλειψη που υπάρχει ήδη στην αγορά. Οι μεγαλύτερες ζημιές εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στα χειμερινά κηπευτικά, χορταρικά αλλά και στα προϊόντα θερμοκηπίου, τα οποία τις τελευταίες ημέρες απουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό από τους πάγκους των λαϊκών αγορών, ενώ και όσα διακινούνται στην αγορά  -είτε ελληνικά είτε εισαγόμενα- καταγράφουν τσουχτερές ανατιμήσεις.

«Ο λαχανόκηπος της Αττικής σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στα χορταρικά τροφοδοτείται από την Βοιωτία, τα Μέγαρα και τον Μαραθώνα οπότε αρωματικά όπως είναι ο άνηθος και ο μαϊντανός, φυλλώδη λαχανικά και χορταρικά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και άρα υπάρχουν ελλείψεις. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το απαγορευτικό απόπλου που παρέμεινε για μέρες λόγω της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη τροφοδοσίας αρκετών λαχανικών από την Κρήτη όπως είναι οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Ωστόσο σε αυτά τα είδη ακριβώς επειδή η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή λειτουργεί άμεσα η προσφορά και η ζήτηση δηλαδή οι τιμές στιγμιαία ανεβαίνουν και γρήγορα αποκλιμακώνονται όσο αποκαθίσταται η προσφορά» δηλώνει στο FoodLife ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος.

Απόστολος Αποστολάκος

Ανατιμήσεις σε λαχανικά που ξεπερνούν το 40%

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας και από πλευράς ακρίβειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθώς η μεγάλη αύξηση που υπάρχει στη ζήτηση για ενέργεια, λόγω του ψύχους αλλά και των δυσκολιών στις μεταφορές, θα κάνουν τις τιμές σε μία σειρά από προϊόντα να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, η οποία και θα φανεί στο καλάθι της νοικοκυράς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών χονδρικής πώλησης του ΟΚΑΑ, η επικρατούσα τιμή στις πιπεριές προκαλεί ίλιγγο φθάνοντας τα 2,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν μόλις 1,30 ευρώ, ενώ ακριβώς μία εβδομάδα πριν το ίδιο προϊόν πωλούνταν 0,60 ευρώ φθηνότερο με την αύξηση να ξεπερνάει το 35%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα αγγουράκια τα οποία πωλούνται προς 2,70 ευρώ το κιλό έναντι 1,20 ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ ακριβώς πριν από επτά μέρες έφθανε μόλις το 1,90 ευρώ το κιλό, ήτοι αύξηση 42%. Η επικρατούσα τιμή έχει φτάσει εξαιρετικά υψηλά και στα λαχανικά του χειμώνα, με τις μελιτζάνες να αγγίζουν τα 2,80 ευρώ το κιλό έναντι 2,20 την προηγούμενη εβδομάδα, τα κολοκύθια 1,50 ευρώ έναντι 1,30 την προηγούμενη εβδομάδα και 1,10 τη περσινή χρονιά αλλά και τον μαϊντανό από 0,25 πριν από επτά ημέρες να πωλείται σήμερα 0,40 ευρώ το κιλό.

Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες

Το θέμα των κατεστραμμένων καλλιεργειών, των ελλείψεων αλλά και των ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα παρακολουθεί στενά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αξιόπιστες πηγές να κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές που παρουσιάζονται στην Αττική αλλά και σε Αργολίδα, Λακωνία, Πάτρα, Κόρινθο, Τρίπολη, Άρτα και Αγρίνιο. «Τα έντονα κλιματικά φαινόμενα, δημιουργούν ζητήματα οικονομικά και παραγωγικά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Στη περίπτωση που αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα και εκτεταμένα τα ζητήματα μετακυλίονται και στη μεταποίηση, την εμπορία ακόμη και στις εξαγωγές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της κακοκαιρίας “Ελπίς” είχαμε ζημιές σε χειμερινά οπωροκηπευτικά, θερμοκήπια, οπωροφόρα, πατάτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ελιές που δεν έχουν συγκομιστεί. Διαβεβαιώνω τους ασφαλισμένους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στις εκτιμήσεις της απώλειας της παραγωγής τους και θα αποζημιωθούν» ξεκαθαρίζει μέσω του FoodLife o αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Νίκος Δούκας. Μάλιστα, σήμερα στις 10 το πρωί, ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός θα βρίσκεται στον Μαραθώνα όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, Στέργιο Τσίρκα και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τα θερμοκήπια που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις.

Νίκος Δούκας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις