Η Δανία δεν εμπόδισε τις εξαγωγές λευκού τυριού ως "φέτα"

To ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η Δανία δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιεί τον όρο “φέτα” για τις εξαγωγές των λευκών της τυριών. Συγκεκριμένα, η απόφαση στην δίκη για την φέτα τόνιζε πως η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό, θρυμματισμένο τυρί ως «φέτα» εκτός της περιοχής.

Νίκη της Ελλάδας στην δίκη για την ονομασία “φέτα”

Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, είχε μηνήσει τη Δανία το 2019 επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει ή να σταματήσει την «άμεση παραβίαση» της προστατευόμενης από την ΕΕ ονομασίας προέλευσης.

Η Ελλάδα υποστήριξε πως φτιάχνει φέτα από την αρχαιότητα και το 2002 απονεμήθηκε στο προϊόν το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στη χώρα μς να μπορεί να πωλείται ως τέτοιο. Η Δανία από την άλλη υποστήριξε ότι η ονομασία Φέτα ισχύει μόνο για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει των κανόνων της ΕΕ να παρακολουθεί την παράνομη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας Φέτα και ότι αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές εκτός ΕΕ.

Η Δανία «επομένως δεν αρνείται ότι δεν εμπόδισε τους παραγωγούς στην επικράτειά της να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα» εάν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ σε δεσμευτική απόφαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ παίρνει μια τέτοια απόφαση που αφορά τα τοπικά προϊόντα. Οι δικαστές της ΕΕ εξέτασαν επίσης μια διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανών παραγωγών που ήθελαν να πουλήσουν τις δικές τους εκδοχές του διάσημου ιταλικού «Parmigiano Reggiano» ως τυρί παρμεζάνας, αλλά τους είπαν ότι μόνο οι Ιταλοί μπορούν να το κάνουν.

Ο νόμος θεσπίστηκε για να παρέχει στους καταναλωτές τυριού εγγυήσεις για την ποιότητα, την προέλευση του γαλακτοκομικού προϊόντος και τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Ο κανόνας έχει βρει αντίθετους ορισμένους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, οι οποίοι προσπαθούν να διεκδικήσουν ορισμένες ονομασίες τυριών.

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις