Expo2020 Dubai: Οι προτάσεις της έκθεσης για την ενίσχυση της γεωργικής συνείδησης και της επισιτιστικής ασφάλειας
Η έκθεση έδειξε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό για όλους σύστημα τροφίμων.
H Expo2020 Dubai αποτέλεσε αφορμή για διερεύνηση των θεμάτων που αφορούν την διατροφή και την καλλιέργεια της γης παγκοσμίως. Το γεγονός ότι η έκθεση καθηστέρησε δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας ήταν μια ευκιαρία για να διευκρινιστούν μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα του σήμερα σχετικά με το φαγητό, όπως: Πώς θα τροφοδοτήσουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό χωρίς να εκμεταλλευτούμε περισσότερους πόρους γης;
Άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο αλλά και άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, καθώς η Expo 2020 πέρασε μέσα από εβδομάδες που περιλάμβαναν θέματα όπως «κλίμα και βιοποικιλότητα», «αστική και αγροτική ανάπτυξη» και «Τρόφιμα, γεωργία και μέσα διαβίωσης».
Για το τελευταίο αυτό θέμα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τρεις παράγοντες: τη διασφάλιση της λειτουργίας της γεωργίας σε αρμονία με τα οικοσυστήματα μας, την καλλιέργεια υπεύθυνων καταναλωτικών συνηθειών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης για να διασφαλίσουμε καλή διατροφή για όλους.
Ενώ η έκθεση περιείχε πολλές καινοτόμες ιδέες, οι κύριες προτάσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις δοκιμασμένες και σίγουρες πρακτικές:
1. Ενδυνάμωση Μικροϊδιοκτητών Αγροτών
Οι μικροκαλλιεργητές που δουλεύουν δύο εκτάρια γης ή λιγότερο παρέχουν το 32% της τροφής που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο και το κάνουν μόνο στο 24% της γεωργικής γης.
Αυτό σημαίνει ότι οι μικροκαλλιεργητές — αυτοί με τους λιγότερους πόρους — παράγουν τις υψηλότερες σχετικές αποδόσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή φροντίζουν τη γη που καλλιεργούν, επιτρέποντας στο έδαφος να παραμείνει υγιές. Ωστόσο, οι μέθοδοι της βιομηχανικής γεωργίας —ιδιαίτερα η μονοκαλλιέργεια και η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων— γίνονται πιο κοινές καθώς η παραγωγή τροφίμων συνεχίζει να εδραιώνεται.
Οι ομιλητές και οι εκθέτες στην Expo2020 τόνισαν τη σημασία της παροχής στους μικροκαλλιεργητές οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ανάπτυξη ικανοτήτων και χρηματοοικονομική παιδεία, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους, να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Η έκθεση παρουσίασε αμέτρητες τεχνολογίες στα σύνορα της γεωργικής επιστήμης, αλλά για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τους αγρότες, πρέπει να προσαρμοστούν στα τοπικά πλαίσια. Για παράδειγμα, πριν οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των καλλιεργειών, χρειάζονται αξιόπιστη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα, οι αγρότισσες πρέπει να υποστηριχθούν. Σύμφωνα με μια έκθεση, πάνω από το 50% των τροφίμων στον κόσμο παράγεται από γυναίκες και το 60% των εργαζομένων σε αγροκτήματα στον κόσμο είναι γυναίκες. «Οι γυναίκες ταΐζουν τον κόσμο», εξήγησε η έκθεση. «Τι χρειάζονται για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους; Μηχανήματα, καινοτομίες, δάνεια. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης. Πρόσβαση στις αγορές. Η στήριξη των γυναικών αγροτών μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να καταπολεμήσουν την πείνα και τη φτώχεια. Η προώθηση της παραδοσιακής γνώσης της γης συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Ο Έλληνας σεφ που μαθαίνει τους κατοίκους του Ντουμπάι να τρώνε ελληνικά
2. Επενδύστε στην Κλιματική Προσαρμογή
Η έκθεση υπογράμμισε το γεγονός ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων είναι ταυτόχρονα ένας σημαντικός μοχλός της κλιματικής αλλαγής και απειλείται βαθιά από αυτήν.
Ο τομέας των τροφίμων ευθύνεται για το 25% των παγκόσμιων εκπομπών, καταστρέφει τα οικοσυστήματα που παράγουν τρόφιμα και μολύνει το έδαφος και τα υδάτινα σώματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων. Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει την έκταση της γης που είναι κατάλληλη για τη γεωργία. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων και τη διασφάλιση της λειτουργίας της με τρόπους που υποστηρίζουν την ευρύτερη υγεία του πλανήτη.
Οι μικροκαλλιεργητές, ειδικότερα, πρέπει να διαθέτουν τους πόρους που χρειάζονται για να προσαρμοστούν στην επιδείνωση της ξηρασίας, των καταιγίδων, των προσβολών από παράσιτα και των κυμάτων καύσωνα. Διαφορετικά, μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσουν.
3. Βελτιώστε την Αστική Επισιτιστική Ασφάλεια
Ήδη, οι πόλεις καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πόρων και ευθύνονται για την πλειονότητα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2050, περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ένας τρόπος για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πόλεων, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η επισιτιστική ασφάλεια, είναι μέσω της αστικής γεωργίας.
Η έκθεση περιλάμβανε διάφορα παραδείγματα τεχνικών αστικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων θερμοκηπίων και κοινοτικών κήπων. Οι κάθετες φάρμες είναι ίσως η πιο φουτουριστική μορφή αστικής γεωργίας, αλλά στην πραγματικότητα απλώς βελτιστοποιούν τις παραδοσιακές πρακτικές. Οι πόλεις μπορούν να ενισχύσουν την πρόσβαση σε θρεπτικά φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα μειώνουν τις εκπομπές που σχετίζονται με τη μεταφορά και την αποθήκευση τροφίμων, επενδύοντας σε κάθετες φάρμες που μπορούν να ενσωματωθούν σε κτίρια γραφείων, κτίρια κατοικιών και αποθήκες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις