Πόλεμος και αύξηση στις πρώτες ύλες και την ενέργεια επιφέρουν άνοδο των τιμών στην εστίαση.

Το λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης είναι πλέον δυσβάστακτο εξαιτίας των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν ότι η αύξηση στους τιμοκαταλόγους είναι μονόδρομος, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα μηνιαία έξοδα, με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά αν απειλούνται με “λουκέτο”.

Οι άνοδος στις τιμές θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 15% με τα ψητοπωλεία να είναι τα πρώτα που θα δρομολογήσουν την αλλαγή των τιμών. Η άνοδος αυτή θα είναι αισθητή και στο πιάτο των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να ανησυχούν για μείωση του τζίρου και της πελατείας.

Αλλά και η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς και οι καφετέριες καλούνται αν πληρώσουν υπέρογκες μηνιαίες δαπάνες για τη λειτουργία τους, ενόψει του υψηλού ενεργειακού κόστους και των αυξήσεων σε πρώτες ύλες.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι επιχειρηματίες πληρώνουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος κάθε μήνα, ενώ σε εξαιρετικά υψηλές τιμές κινούνται και οι πρώτες ύλες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η αύξηση του κόστους των μεταφορών έχει αυξήσει τις τιμές σε σπορέλαια (ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο), στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα “τσιμπημένα” ενοίκια, πιέζουν αφόρητα τις επιχειρήσεις της εστίασης οι οποίες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές προκειμένου να αποφύγουν το κλείσιμο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις