Άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος στις τιμές βασικών αγαθών και καυσίμων.

Tου Δημήτρη Χριστούλια

Προ των πυλών βρίσκεται ένα ακόμη κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του πετρελαίου Μπρεντ, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πολλών εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κάνει άνω – κάτω τις διεθνείς τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά.

Στα προϊόντα τα οποία θα ακριβύνουν σε ποσοστό που θα ξεπεράσει ακόμα και το 10% θα περιλαμβάνονται το ψωμί, τα όσπρια, το ρύζι, ο καφές, το ηλιέλαιο, τα απορρυπαντικά, τα είδη προσωπικής περιποίησης και πολλά ακόμα προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife, καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα τροφίμων ανατιμημένα τιμολόγια από τις βιομηχανίες τροφίμων και τις εμπορικές επιχειρήσεις προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταναλωτών.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το μπαράζ των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και τις επόμενες μέρες ενώ επιφανείς καθηγητές οικονομικών επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και τουλάχιστον για όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό οδηγεί την πλειονότητα των καταναλωτών να μειώνει τις αγορές στα απολύτως αναγκαία ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αρκετοί στρέφονται και στην αγορά τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι φθηνότερα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την πλευρά του επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να περιορίσει το νέο κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις