Τι δηλώνει στο FoodLife ο υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων.

Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Κρήτη φυτεύονται με αβοκάντο, κυρίως στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα πλέον το νησί να κατέχει πάνω από το 90% της συνολικής ελληνικής παραγωγής του φρούτου. Η επιτυχημένη πορεία του φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife έχει κατατεθεί φάκελος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πιστοποίησή της ποικιλίας Hass. Συγκεκριμένα, η Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το χημικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπέβαλαν το σχετικό αίτημα με σκοπό να καταχωρηθεί το αβοκάντο που παράγεται στην Κρήτη ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ.  Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των παραγωγών, οι οποίοι όπως αναφέρουν θέλουν το προϊόν τους να αποκτήσει ταυτότητα, να κατάγεται δηλαδή από μία συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή δίνοντας του προστιθέμενη αξία.

Αυξημένη ζήτηση

Σήμερα, η ζήτηση αβοκάντο τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική αγορά είναι αυξημένη για αυτό και το φρούτο «απολαμβάνει» υψηλές τιμές, την ίδια στιγμή που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυξάνονται συνεχώς. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Πρωτίστως, βλέπουν ότι το αβοκάντο θα τους αποφέρει ένα μεγαλύτερο εισόδημα λόγω της έντονης ζήτησής του. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν είναι εύκολη. Απαιτείται κατάλληλο έδαφος, ποιοτικό νερό, σωστός τρόπος λίπανσης αλλά και κλαδέματος. Η τιμή του παραγωγού στο αβοκάντο είναι αυτή τη στιγμή στα 2,70 ευρώ» δηλώνει ο υπεύθυνος πωλήσεων εσπεριδοειδών και αβοκάντο του Α.Σ. Χανίων, Γιώργος Κορναράκης.

Καλπάζει στην εγχώρια αγορά

Οι παραγωγοί αβοκάντο υπηρετούσαν από την αρχή τον εξαγωγικό προσανατολισμό του φρούτου και αυτό γιατί πίστευαν ότι δεν είχε ενταχθεί ακόμη στη φιλοσοφία του Έλληνα καταναλωτή, ωστόσο πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής του διατίθεται στην εγχώρια αγορά με τους ίδιους να κάνουν λόγο για συνολική απορρόφηση του προϊόντος. «Από τις αρχές του ‘90 εξάγεται το αβοκάντο σε μικρές ποσότητες σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα το σύνολο της παραγωγής “μένει” στην Ελλάδα» τονίζουν οι αγρότες.


Αβοκάντο όλο τον χρόνο

Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η Hass, η οποία θεωρείται μία ποικιλία εκλεκτής ποιότητας, η Fuerte η οποία διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και καρπούς και η Zutano που έχει μεγάλου μεγέθους καρπούς και θεωρείται ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος. Επίσης υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες και άλλες ποικιλίες όπως είναι η Lamb Hass, η οποία είναι καλοκαιρινή ποικιλία όπως και η Reed. «Οι ποικιλίες αυτές διαφέρουν στην περίοδο συγκομιδής τους δηλαδή υπάρχουν οι φθινοπωρινές, οι ανοιξιάτικες αλλά και οι καλοκαιρινές. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι εάν υπάρξει η κατάλληλη αναδιάρθρωση του χώρου και ένας σωστός προγραμματισμός θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να έχουμε αβοκάντο όλο τον χρόνο και να μη χρειάζεται να εισάγουμε» καταλήγει ο Γ. Κορναράκης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις