Πόσο θα κοστίσει φέτος το γιορτινό τραπέζι.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Το μπαράζ ανατιμήσεων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης , όπως είναι τα τρόφιμα έχουν συμπαρασύρει και το κόστος για το φετινό γιορτινό τραπέζι.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του foodlife.gr οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων την περίοδο των Χριστουγέννων κάνουν λόγο για μείωση από 5% έως 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που αποδίδεται αφενός γιατί πέρυσι τα Χριστούγεννα τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά με αποτέλεσμα η κατανάλωση να μεταφερθεί στα σούπερ μάρκετ και αφετέρου στην γενικευμένη ακρίβεια που οδηγεί αρκετούς καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών σε όλα σχεδόν τα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το foodlife στο αρνί και στο κατσίκι οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα κρεοπωλεία να πωλούνται προς 12 και 13 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα είναι φέτος ακριβότερη κατά 1 ευρώ και πωλείται προς 9 με 10 ευρώ το κιλό ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι διατίθενται το χοιρινό. Ανατιμήσεις από 1 έως 2 ευρώ το κιλό παρατηρούνται και στα παραδοσιακά γλυκίσματα. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πωλούνται κατά τουλάχιστον 1 ευρώ ακριβότερα στα 11 ευρώ περίπου, η τιμή στο τσουρέκι έχει αυξηθεί κατά 2 ευρώ και πωλείται στα περίπου 13 ευρώ το κιλό και η βασιλόπιτα θα είναι φέτος ακριβότερη κατά 2 ευρώ και θα κοστίζει στα περίπου 10 ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μια ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες ή ακριβότερες τιμές από τις προαναφερόμενες. Το κόστος για το γιορτινό τραπέζι θα είναι αυξημένο φέτος σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20%, καθώς εκτός από τα κρέατα και τα παραδοσιακά γλυκά, ακριβότερα πωλούνται και πολλά ακόμη προϊόντα όπως είναι τα λαχανικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Εθνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία υπολογίζει την αύξηση του κόστους για το φετινό γιορτινό τραπέζι από 9,3% έως 18,5% σε σχέση με το περσινό, ακριβότερα κατά 46% είναι φέτος τα μαρούλια, κατά 16% οι τομάτες και κατά 7,7% οι πατάτες. Ακριβότερα όμως είναι φέτος και τα τυροκομικά όπως η φέτα με την τιμή της να έχει αυξηθεί κατά 24%. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις