Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο στα συστήματα ασφάλειας τροφίμων τεσσάρων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι εκθέσεις καλύπτουν πολλούς τομείς και εξελίξεις το περασμένο έτος στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε στην ασφάλεια των τροφίμων από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Για το Μαυροβούνιο, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στη γεωργία, τα τρόφιμα και την αλιεία, επομένως η εστίαση θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί σε τομείς όπως η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τροφίμων και οι έλεγχοι ασφάλειας των τροφίμων.

Συνεχίστηκε η ενημέρωση των ιστότοπων για προϊόντα και υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης. Περίπου 68 εργοστάσια που παράγουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ και 15 από αυτά έχουν λάβει άδεια εξαγωγής στην περιοχή. Η πρώτη εγκατάσταση για τη μεταποίηση κατσικίσιου γάλακτος και μια μεγάλη εταιρεία μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων με 19 εγκαταστάσεις εντάχθηκαν στον κατάλογο της ΕΕ το 2020.

Τομείς προς βελτίωση στο Κοσσυφοπέδιο

Η έκθεση για το Κοσσυφοπέδιο διαπίστωσε περιορισμένη πρόοδο στη γεωργία, την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική, αλλά κάποιο επίπεδο προετοιμασίας σε αυτούς τους τομείς.

Η «πολύ καθυστερημένη» διαδικασία μεταφοράς 76 επιθεωρητών από δήμους στον Οργανισμό Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021. Αυτό θα επιτρέψει την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο προϋπολογισμός του 2021 του οργανισμού μειώθηκε κατά 18%.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων δεν έχει ακόμη εγκρίνει μέτρα για την επιβολή της νομοθεσίας στις αγορές ζώων, τα σφαγεία και τις μεταφορές. Επίσης, δεν σημειώθηκε πρόοδος στον προσδιορισμό βασικών μέτρων πολλαπλής συμμόρφωσης για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε αδιέξοδο

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν σημείωσε πρόοδο στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική και την αλιεία, όπου η προετοιμασία βρίσκεται κυρίως σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τα σχέδια για εθνικά εργαστήρια αναφοράς, να παράσχει ένα ενημερωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου της Σαλμονέλας και να διατηρήσει τον εμβολιασμό κατά της βρουκέλλωσης.  Το επίσημο σύστημα ελέγχου τροφίμων και ζωοτροφών της χώρας δεν έχει ακόμη ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ΕΕ.  Δεν σημειώθηκε πρόοδος στη δημιουργία του εργαστηρίου αναφοράς της χώρας για τον έλεγχο, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της παρουσίας ΓΤΟ σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Εκτίμηση κινδύνου στην Αλβανία

Η έκθεση για την Αλβανία διαπίστωσε κάποιο επίπεδο προετοιμασίας στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική και την αλιεία. Σημειώθηκε πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί το μητρώο γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Εθνική Αρχή Τροφίμων διενεργούσε τακτικούς επίσημους ελέγχους σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο βάσει κινδύνου. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την υιοθέτηση βελτιωμένης μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνου, λόγω της απουσίας συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών που απαιτούνται για την ανάλυση των δεδομένων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις