Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί

Η γενικευμένη ξηρασία στην Ευρώπη απειλεί γεωργία και κτηνοτροφία κι όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τις τιμές κρέατος και γαλακτοκομικών. Οι παραγωγοί ανησυχούν για τις σοδειές τους, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα βοσκοτόπια να ξεραίνονται και οι καταναλωτές ανησυχούν για νέες ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Όπως έχει γράψει το foodlife.gr, η Ιταλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 χρόνων, στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου έχει υποχωρήσει αισθητά, στη νότια Ολλανδία οι αγρότες δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν νερό από κανάλια και ποτάμια για να ποτίζουν τα χωράφια τους, στη Γαλλία σιτηρά και αμπέλια απειλούνται ενώ οι βοσκότοποι σε όλη τη γηραιά ήπειρο ξεραίνονται. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την οικονομία να κινδυνεύει.

Οι τιμές στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των ζώων κι είναι αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών. Η ξηρασία δοκιμάζει αγρότες και κτηνοτρόφους και έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών.

ξηρασία τιμές κρέατος

unsplash

Οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση αφού καύσωνας και ξηρασία, μειώνουν αισθητά την παραγωγή και καθιστούν το μέλλον του κλάδου επισφαλές.  Το γεγονός μάλιστα, ότι οι βοσκότοποι ξεραίνονται και τα ζώα δεν μπορούν να τραφούν ελεύθερα, δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος το οποίο επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι με την αγορά ζωοτροφών οι τιμές των οποίων έχουν φτάσει στα ύψη.

Η ξηρασία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις τιμές του κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων αυτών, με το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές τελικά που είναι οι τελικοί αποδέκτες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις