Οι παραγωγοί μιλούν στο FoodLife για τις ανατιμήσεις φωτιά στο κόστος παραγωγής τους.

Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Απανωτές είναι οι αυξήσεις σε νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες με την καταιγίδα των ανατιμήσεων -ειδικά στο ενεργειακό κόστος και στα βασικά είδη διατροφής- που βιώνει το τελευταίο εξάμηνο και η χώρα μας, να μην λέει να κοπάσει. Από την μία πλευρά, οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του FoodLife τονίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, ενώ από την άλλη πλευρά τα χτυπήματα είναι συνεχή για τους καταναλωτές, αφού οι τιμές των προϊόντων αρχίζουν να απορροφούν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν δυσκολίες είναι η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές βλέπουν στα καταστήματα το κρέας, το γάλα και τα αυγά να αυξάνονται. Όπως, μάλιστα, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς. οι προβλέψεις για τις επόμενους μήνες δεν είναι καλές σημειώνοντας ότι: «τα όποια δείγματα αποκλιμάκωσης δεν πρόκειται να τα δούμε πριν από το καλοκαίρι».

Κρέας και γάλα

Τον χορό των ανατιμήσεων σέρνει τόσο το κρέας όσο και το γάλα με τα βασικά αυτά αγαθά να έχουν δεχθεί σημαντικές αυξήσεις. Ειδικά, στα κρέατα οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι, αυξήσεις που αφορούν κυρίως στο μοσχάρι και στο κοτόπουλο με το μοσχάρι να πωλείται μέχρι και 10 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί, δε, δηλώνουν απεγνωσμένοι κάνοντας λόγο για συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα βιωσιμότητας, οι οποίες έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής (ζωοτροφές και ενέργεια) και τις δυσκολίες άσκησης του κτηνοτροφικού επαγγέλματος σε ένα άστατο οικονομικό περιβάλλον. «Αυξήσεις παρουσιάζονται τόσο στον παραγωγό όσο και στον καταναλωτή. Λόγω αυξήσεων στις ζωοτροφές όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Οι τιμές του παραγωγού στα μοσχάρια φτάνει μέχρι και τα 6 ευρώ ενώ στον καταναλωτή έχει περάσει στα 10 ευρώ το κιλό. Ανατιμήσεις βέβαια υπάρχουν και στο γάλα, αφού η τιμή γάλακτος του παραγωγού έχει ανέβει με το κόστος να έχει μετακυληθεί στον καταναλωτή για το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι και τη φέτα» δηλώνει στο FoodLife, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος.

Χρήστος Τσομπάνος

Αυγά

Το ζήτημα της αύξησης του κόστους στην ελληνική πτηνοτροφία θέτουν στελέχη του κλάδου με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, να επιβαρύνουν ,όπως λένε, τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι, η αύξηση που έχει φτάσει στον καταναλωτή στην κατηγορία του αυγού μεσοσταθμικά είναι 8 έως 10%. «Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί ενώ τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης. Ενδεικτικά, η αύξηση στο καλαμπόκι και το σιτάρι ξεπερνά το 80%, στη σόγια έχει αγγίξει το 50% και τα υλικά συσκευασίας λόγω των μεταφορικών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί από 10 έως και 15%. Βέβαια, δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες ανατιμήσεις στην αγορά με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν επωμιστεί το βάρος της ακρίβειας. Με βάση, μάλιστα, τα γεωπολιτικά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομα φως στο τούνελ» περιγράφει ο πρόεδρος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, Παύλος Τσακίρης.

Παύλος Τσακίρης

Παύλος Τσακίρης

Η κατάσταση αυτή βέβαια επιβεβαιώνεται και μέσα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αφού ο δείκτης των τιμών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκε 16,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το 2020. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση κατά 19,6% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των δημητριακών και των σπόρων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν στα δημητριακά σε ποσοστό 33%, στο ελαιόλαδο σε ποσοστό 25%, στις πατάτες και τους σπόρους στο 20,3% και ακολουθούν τα φρούτα με 11,5%, τα κρέατα 10,2% και τα λαχανικά 9,8%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις