Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει την Κύπρο με ένα απόθεμα 6 εκατομμυρίων κιλών χαλούμι.

Η κυπριακή κυβέρνηση κινητοποιεί τις πρεσβείες της στο εξωτερικό για να βοηθήσει να μεταφερθεί το χαλούμι – η μεγαλύτερη και πιο αναγνωρίσιμη εξαγωγή του νησιού – σε άλλες αγορές, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδη.

«Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις πρεσβείες για να βοηθήσουμε στη διάθεση των αποθεμάτων μέσω διμερών συμφωνιών», είπε η κ. Πηλείδη. Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχύρωσε το χαλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) μετά από μια εκστρατεία επτά ετών. Αν και οι τυροκόμοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές αυξάνονται, καθώς πουλούν πιο φρέσκα προϊόντα γιατί αν ξεφορτώνουν παλιό απόθεμα σε τακτικούς πελάτες, οι τιμές θα κατρακυλούσαν.

«Η επιλογή αποστολής μεγαλύτερων ποσοτήτων στους τακτικούς πελάτες μας στην ΕΕ σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις τιμές, οδηγώντας σε υποτίμηση του προϊόντος», δήλωσε στην εφημερίδα Financial Mirror ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γαλακτοπαραγωγών Κύπρου, Ανδρέας Ανδρέου.

Τα αποθέματα χαλουμιού που παράγονται πριν από την 1η Οκτωβρίου δεν μπορούν να φέρουν το σήμα ΠΟΠ της ΕΕ, γι’ αυτό οι αρχές αναζητούν αγορές εκτός του μπλοκ. Το χαρακτηριστικό αλμυρό τυρί, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ​​ή ψητό, κέρδισε ρεκόρ 260 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, με εξαγωγές 40.000 τόνων.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο άλμα από το 2013, όταν οι εξαγωγές χαλλουμιού απέδωσαν λιγότερα από 76 εκατομμύρια ευρώ. Παρά την πανδημία, η εξασφάλιση της καταχώρισης ΠΟΠ αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές χαλλουμιού μακροπρόθεσμα. Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά του τυριού αυτού, απορροφώντας περίπου το 50 τοις εκατό των εξαγωγικών πωλήσεων, με τη Σουηδία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος θαυμαστής του.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις