Παράταση για να ρυθμιστούν τα κορωνοχρέη και για να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

 Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε μπαράζ παρατάσεων για φορολογικές, ασφαλιστικές και εργοδοτικές υποχρεώσεις, για ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ, για μεταβιβάσεις ακινήτων με παλαιές αντικειμενικές αξίες και χωρίς να απαιτείται σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου αλλά και για αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και η ανάγκη που εξέφρασαν αρκετοί πολίτες που δεν πρόλαβαν να ρυθμίσουν κορωνοχρέη ή να κάνουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης οδήγησε την κυβέρνηση σε μια σειρά από παρατάσεις προθεσμιών, που έληγαν στο τέλος Ιανουαρίου. 

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών σε 36-72 δόσεις

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι και οι επαγγελματίες μπορούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ σε έως 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία για έναν ακόμη μήνα, προκειμένου οι οφειλέτες να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά και χρέη στον ΕΦΚΑ που «γεννήθηκαν» από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι λιγότεροι από 50.000 πολίτες με οφειλές στην εφορία έχουν υποβάλει αίτηση, την στιγμή που όσοι έχουν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία ανέρχονται σε 820.000 και οι συνολικές οφειλές εκτιμώνται στα 2,26 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης με τις επόμενες δόσεις να πρέπει να έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φόρου

Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου και για της Περιφέρειες της Αττικής, της Κρήτη, του νοτίου Αιγαίου, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και Σποράδες), παρατείνονται οι εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

*Η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.

*Η υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

* Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Επίσης, μέχρι 4 Φεβρουαρίου και για όσες μένουν σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία,  παρατείνονται:

*Η καταβολή  ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

*Η πληρωμή δόσεων όλων των ρυθμίσεων

*Η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών και Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Εργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών 

Παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων 

Δύο μήνες ακόμη προθεσμία, μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ολοκληρώσουν τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν έως τέλος Δεκεμβρίου 2021. Την δυνατότητα αυτή όμως την έχουν μόνο οι πολίτες  που έχουν υποβάλει δηλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και έχουν πλέον προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για να ολοκληρώσουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφικά γραφεία με την παράταση να κρίνεται επιτακτική.  Επίσης, παρατείνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων με βεβαίωση μηχανικού, δηλαδή χωρίς να απαιτείται σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. 

Παράταση για αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης 

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου όσοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  myΘέρμανση. Η αρχική προθεσμία είχε λήξει στις 15 Δεκεμβρίου και αρκετοί φαίνεται να είναι αυτοί που δικαιούνται το επίδομα αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ήδη ανοίξει με τους δικαιούχους να έχουν δύο εβδομάδες περίπου για να υποβάλουν την αίτησή τους και να λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ, το οποίο εκτός μεγάλου απροόπτου θα το λάβουν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με όσους έχουν κάνει αίτηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και θα καταχωρήσουν τα τιμολόγια αγορών μέχρι και αύριο Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμη πληρωμή στις 29 Απριλίου για όσους κάνουν αγορές έως 31 Μαρτίου και καταχωρήσουν τα παραστατικά πληρωμής έως 15 Απριλίου.  Να σημειωθεί ότι για το φυσικό αέριο οι αγορές θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις