Πολλούς υδατάνθρακες δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε, λόγω των θρεπτικών τους συστατικών

Οι υδατάνθρακες δεν έχουν “καλή φήμη”, ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες και δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε.

Αυτοί είναι οι υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας:

– Κινόα

Η κινόα είναι ένας θρεπτικός σπόρος που έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής σε όσους προσέχουν την υγεία τους. Η μαγειρεμένη κινόα περιέχει 70% υδατάνθρακες. Ωστόσο, είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Είναι πλούσια σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις και έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διαχείρισης του σακχάρου και της υγείας της καρδιάς

– Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα απίστευτα υγιές δημητριακό ολικής αλέσεως και μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Η ακατέργαστη βρώμη περιέχει 70% υδατάνθρακες. Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (81 γραμμάρια)
περιέχει 54 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 8 γραμμαρίων φυτικών ινών. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τύπο ινών που ονομάζεται βήτα γλυκάνη.

Είναι ακόμη μια σχετικά καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά. Έρευνες δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

– Μπανάνα

Μια μεγάλη μπανάνα (136 γραμμάρια) περιέχει περίπου 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, είτε με τη μορφή αμύλου είτε με σάκχαρα. Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνες Β6 και C και περιέχουν αρκετές ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Οι άγουρες, πράσινες μπανάνες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Αυτό μετατρέπεται σε φυσικά σάκχαρα καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν.

– Γλυκοπατάτα

Μισό φλιτζάνι (100 γραμμάρια) πουρές μαγειρεμένης γλυκοπατάτας με τη φλούδα τους περιέχει περίπου 20,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από άμυλο, ζάχαρη και φυτικές ίνες.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου. Επιπλέον, είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά.

– Πορτοκάλια

Αποτελούνται κυρίως από νερό και περιέχουν 15,5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Τα πορτοκάλια είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, περιέχουν κιτρικό οξύ, καθώς και αρκετές ισχυρές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

– Μήλα

Τα μήλα διαθέτουν βιταμίνες και μέταλλα, αλλά συνήθως μόνο σε μικρές ποσότητες.
Ωστόσο, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Τα μήλα
μπορεί επίσης να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της
βελτίωσης της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και της υγείας της καρδιάς.

– Ρεβίθια

Τα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχουν 27,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, μαζί με σχεδόν 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Τα ρεβίθια περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, αλλά
ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις