Ποια είναι η ιστορία της πρωταγωνίστριας του καλοκαιριού

Η χωριάτικη σαλάτα είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας και ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της χώρας μας ανά τον κόσμο. Οι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα σπεύδουν να την δοκιμάσουν ενώ πολλοί την μετατρέπουν στο μοναδικό τους γεύμα στην ταβέρνα. Από πότε όμως ξεκινά η ιστορία της χωριάτικης σαλάτας;

Η ιστορία της χωριάτικης σαλάτας: Πώς έγινε η “πρωταγωνίστρια” της ελληνικής κουζίνας

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος όμως ακόμη περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και τη σωστή διατροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

«Η “πρωταγωνίστρια” ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα από βοτανικής άποψης είναι φρούτο. Με βάση όμως μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ’ αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Διαβάστε επίσης: 

BBC good food: Τα 10 κορυφαία ελληνικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κάθε επισκέπτης

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις