Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα τυριά που ανακαλύφθηκαν ποτέ

Κομμάτια από τυρί χαλλούμι που χρονολογούνται πριν από 2.600 χρόνια, μαζί με μια σειρά από άλλα αντικείμενα, βρέθηκαν στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Σαχάρα από Αιγύπτιους ερευνητές στην τελευταία αποστολή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων. Το χαλλούμι το οποίο φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα βρέθηκε μέσα σε μεγάλα αγγεία και μπορεί κανείς να πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα τυριά του κόσμου.

Το χαλλούμι, που σήμερα θεωρείται το εθνικό προϊόν της Κύπρου, ήταν δημοφιλές στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου του 16ου αιώνα, αν και δεν είναι σαφές πότε δημιουργήθηκε το πρώτο τυρί τέτοιου είδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν το λευκό τυρί “Χαράμ” πριν από την εποχή των Κοπτών το αλλάξει σε “Χαλούμ”, από εκεί έρχεται η προέλευσή του και του ονόματος χαλλούμι.

Το χαλλούμι που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, βρέθηκε στην ίδια περιοχή η οποία έχει γίνει θησαυρός αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων και τάφων από το 2018. Από την αρχή της, η αποστολή πέρασε πέντε αρχαιολογικές περιόδους και ανακάλυψε έναν μοναδικό τάφο του ιερέα Ουαΐτι, επτά τάφους και πολλές φιγούρες και αγάλματα από την Αρχαία Αίγυπτο. Το 2020, η ομάδα αποκάλυψε επίσης πάνω από 100 ξύλινα φέρετρα μαζί με 40 αγάλματα του θεού Saqqara, δημιουργώντας ένα αξιοσημείωτο θέαμα.

Διαβάστε επίσης: 

Τα αρχαιότερα τρόφιμα που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις