Κάποια από αυτά έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν συχνά συναρπαστικές ανακαλύψεις και μια θέση σε αυτές έχουν και αρχαία τρόφιμα τα οποία χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, καθιστώντας τα πραγματικά σπουδαία ευρήματα. Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν φαγητό όλη την ώρα, είτε κρύβεται σε αρχαίους τάφους, είτε στον βυθό της θάλασσας σε ένα βυθισμένο πλοίο είτε στην σαρκοφάγο μιας μούμιας. Αυτά είναι μερικά από τα αρχαιότερα τρόφιμα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Τα αρχαιότερα τρόφιμα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι 

Ντρέσινγκ Ελληνικής Σαλάτας 2.400 ετών

Το 2006, μια ομάδα επιστημόνων έστειλε ένα ρομπότ σε ένα αρχαίο ελληνικό ναυάγιο για να μαζέψει βάζα από τον βυθό της θάλασσας. Μετά από τεστ DNA, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βάζα περιείχαν ελαιόλαδο εμποτισμένο με ρίγανη – ουσιαστικά, dressing σαλάτας 2.400 ετών. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης βοήθησαν στη διατήρηση της τροφής που χρονολογείται από την εποχή του Αριστοτέλη και του Σωκράτη.

Ancient History Encyclopedia / Twitter

Σούπα 2.400 ετών

Μερικές από τις καλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις τροφίμων προέρχονται από τάφους, όπου οι άνθρωποι θάβονταν με προμήθειες για τη μετά θάνατον ζωή. Aρχαιολόγοι στην Κίνα βρήκαν μια εκπληκτική τροφή σε έναν τάφο, όπου ανακάλυψαν μια χάλκινη κατσαρόλα. Όταν άνοιξαν την κατσαρόλα βρήκαν σούπα από κόκαλα 2.400 ετών. Λόγω της οξείδωσης, η σούπα είχε γίνει πράσινη, αλλά ήταν ακόμα σε υγρή μορφή και τα κόκαλα εξακολουθούσαν να επιπλέουν από πάνω.

ellenm1 / Wikimedia Commons

Μοσχάρι 2.000 ετών

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μυστηριώδη μαύρη ουσία σε έναν αρχαίο τάφο στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, που χρονολογείται τουλάχιστον 2.200 χρόνια πριν. Μετά από μήνες δοκιμών, διαπίστωσαν ότι είχαν ανακαλύψει το αρχαιότερο βοδινό κρέας στον κόσμο.

Ψάρι τουρσί 2.000 ετών

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ένα πλοίο βυθίστηκε στη Μεσόγειο καθ’ οδόν από την Ιταλία προς την Ισπανία. Το πλοίο ήταν γεμάτο με σφραγισμένα γυάλινα βάζα που περιείχαν τροφές όπως δημητριακά, ελαιόλαδο και τουρσί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα τρόφιμα επρόκειτο να ανταλλάσσονταν στην Ισπανία με άλλα αγαθά.

Noodles 4.000 ετών

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μπολ με noodles 4.000 ετών στην Κίνα.  Τα noodles πιθανότατα διατηρήθηκαν μετά από έναν αρχαίο σεισμό που πλημμύρισε τον Κίτρινο Ποταμό. Η πλημμύρα διέκοψε το γεύμα ενός ατόμου, διατηρώντας τα noodles σε κενό μεταξύ του ιζήματος και του μπολ.

Popular World / Twitter

Καμένο ψωμί 5.500 ετών

Οι πρώτοι αγρότες στη Βρετανία έφτιαχναν ψωμί πριν από 5.500 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το ψωμί, φτιαγμένο από κριθάρι, σε ένα λάκκο κοντά στην Οξφόρδη. Το ψωμί είτε είχε πεταχτεί σε σκουπιδότοπο είτε προοριζόταν ως θρησκευτική προσφορά. Το κομμάτι του ψωμιού έμοιαζε πολύ με κομμάτι άνθρακα και οι επιστήμονες αρχικά μπέρδεψαν το εύρημα για κάρβουνο. Μόλις έβαλαν το ψωμί στο μικροσκόπιο, ωστόσο, αρχαίοι κόκκοι κριθαριού έγιναν ορατοί.

James St. John / Wikimedia Commons

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις