Πρωτοβουλία για να αναγνωριστεί η μοναδικότητα και η γνησιότητά του

Αίτημα για να κατοχυρωθεί το τρίγωνο Πανοράματος ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης κατέθεσε η Συντεχνία  Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να αναγνωριστεί και να προστατευτεί η μοναδικότητα αυτού του ξεχωριστού γλυκού.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, «το προϊόν αυτό έχει τρία χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν τη δυνατότητά του να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ: ιστορικότητα, αφού παράγεται στο Πανόραμα από το 1956 με βάση την πρώτη επίσημη καταγραφή του, διασπορά παραγωγής στα ζαχαροπλαστεία και αναγνωρισιμότητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να μάθουμε αν τα τρίγωνα Πανοράματος θα αποκτήσουν το σήμα γνησιότητας που αξίζουν: «Καταθέσαμε τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο και αφού αυτός ελεχθεί και γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις, θα προωθηθεί στην ΕΕ. Η διαδικασία απόκτησης του σήματος διαρκεί κατά μέσο όρο ένα με δύο χρόνια μετά την προώθηση του φακέλου, οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας», λέει ο Μάριος Παπαδόπουλος.

Το κλασικό σιροπιαστό γλυκό, γνωστό και ως Τρίγωνο Θεσσαλονίκης, πρωτοδημιουργήθηκε το 1960, ενώ “εφευρέτης” του θεωρείται ο Ελενίδης ο οποίος διαθέτει και ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης. Ωστόσο, ποτέ δεν κατοχύρωσε τη συνταγή. Πλέον, θεωρείται ένα από τα πιο ξεχωριστά γλυκά της πόλης αλλά και της Ελλάδας που έχουν κερδίσει την αναγνώριση ακόμη και διεθνών μέσων ενημέρωσης αλλά και δημοσιογράφων του εξωτερικού που επισκέπτονται την συμπρωτεύουσα και δεν ξεχνούν να τα επισημαίνουν για την μοναδικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: 

To παραδοσιακό ρεβανί Βέροιας διεκδικεί την ονομασία προϊόντος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις