Βρέθηκαν δοχεία που περιείχαν ακόμα υπολείμματα φαγητού

Ένας δημόσιος χώρος φαγητού ηλικίας σχεδόν 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο νότιο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν η μεγάλη «ταβέρνα» που αποκάλυψαν, η οποία περιελάμβανε παγκάκια, ένα είδος πήλινου ψυγείου που ονομάζεται «zeer», ένα φούρνο και απομεινάρια αποθηκευτικών δοχείων, πολλά από τα οποία περιείχαν ακόμη τρόφιμα.

Ο Χόλι Πίτμαν, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, επιμελητής του Τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Πεν, και ο διευθυντής του έργου Lagash, είπε, σύμφωνα με δελτίο τύπου του UPenn, «Είναι ένας δημόσιος χώρος φαγητού που χρονολογείται κάπου γύρω στο 2700 π.Χ. . Είναι μερικώς υπαίθριος, εν μέρει χώρος κουζίνας.»

Το εύρημα προσφέρει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή ανθρώπων που ζούσαν σε μια μη ελίτ αστική γειτονιά στη νοτιοδυτική Ασία γύρω στο 2700 π.Χ.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας δημόσιος χώρος συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν να πιουν και να φάνε το ψάρι τους, δηλώνει πως δεν εργάζονται κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», λέει ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Ακριβώς εκεί, υπάρχει ήδη κάτι που μας δίνει μια πολύ πιο πολύχρωμη ιστορία της πόλης».

Άλλες ανακαλύψεις που έγιναν από τους ερευνητές στην τοποθεσία περιλαμβάνουν έναν χώρο κατασκευής αγγείων με έξι κεραμικούς κλιβάνους, παγκάκια και ένα τραπέζι που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Επιπλέον, βρήκαν οικιακή κατοικία με κουζίνα και μπάνιο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις