Ποια ελληνικά προϊόντα κατόρθωσαν να αναδειχθούν κορυφαία παγκοσμίως

Τα  1.350 καλύτερα τυριά του κόσμου συγκέντρωσε σε μια λίστα ο διάσημος διεθνής γαστρονομικός ιστότοπος World Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατέχει 35 θέσεις. Έχοντας 5 τυριά στο top 10 και 2 στην κορυφαία τριάδα, η Ελλάδα δικαίως είναι μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη συμμετοχή στην λίστα.

Στην κορυψή της κατάταξης συναντάμε το τυρί «Canastra», το οποίο παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας. Στην 2η θέση όμως συναντάμε ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, το Καλαθάκι Λήμνου και στην 3η την Γραβιέρα Νάξου, δύο τυριά που έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση. Στην δεκάδα συμπεριλαμβάνεται επίσης το Μετσοβόνε και το Κεφαλοτύρι ενώ στην 11η θέση βρίσκουμε την Γραβιέρα Κρήτης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το διασημότερο τυρί της χώρας μας, η φέτα δεν απαντάται στις 50 πρώτες θέσεις αλλά βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη.

CNN: Ένα ελληνικό τυρί στην λίστα με τα καλύτερα της Ευρώπης

Τα ελληνικά τυριά που βρίσκονται στην λίστα με τα καλύτερα του κόσμου

  • Κεφαλοτύρι
  • Ανθότυρο
  • Φέτα
  • Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού
  • Ανθόγαλο
  • Πιχτόγαλο Χανίων
  • Μαστελο
  • Μαλακα
  • Μυζήθρα
  • Τυροζούλι
  • Γραβιέρα Κρήτης
  • Ξυνομυζήθρα Κρήτης
  • Κοπανιστή
  • Κατίκι Δομοκού
  • Κεφαλογραβιέρα
  • Σουρωτό
  • Ανεβατό Γρεβενών
  • Καθούρα Ικαρίας
  • Κρασοτύρι
  • Ξύγαλο Σητείας
  • Μελίχλωρο
  • Καλαθάκι Λήμνου
  • Λαδοτήρι Μυτιλήνης
  • Σφέλα Μεσσηνίας
  • Μετσοβόνε
  • Ξινότυρο
  • Γραβιέρα Νάξου
  • Αρσενικό Νάξου
  • Χλωρό Σαντορίνης
  • Σαν Μιχάλη
  • Γραβιέρα Αγράφων
  • Γαλοτύρι
  • Κασέρι
  • Μανούρι
  • Μπάτζος

Διαβάστε επίσης: 

World Taste Atlas: Αυτές είναι οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας