Τα Oreo αψηφούν την επιστήμη – Γιατί δεν γίνεται με κανέναν τρόπο να χωρίσεις την κρέμα τους ομοιόμορφα

Οι επιστήμονες του MIT προσπάθησαν για έναν χρόνο αλλά δεν τα κατάφεραν
Όλοι γνωρίζουν ότι τα Oreo είναι νόστιμα, αλλά τώρα μπορεί να αποδειχθεί ότι αψηφούν και τους νόμους της επιστήμης. Το 2022, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) αποκάλυψαν τα ευρήματα τους με επίκεντρο τα μπισκότα σε μια μελέτη με τίτλο «Oreology, το σπάσιμο και η ροή του «αγαπημένου μπισκότου γάλακτος». Η έρευνα, η οποία επανεμφανίστηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικεντρώθηκε στο αν και πώς οι άνθρωποι μπορούσαν να χωρίσουν ομοιόμορφα την κρέμα μέσα σε ένα Oreo όταν το στρίβουν και το ανοίγουν.
«Προσωπικά με παρακίνησε η επιθυμία να λύσω μια πρόκληση που με είχε προβληματίσει ως παιδί: Πώς να ανοίξω ένα Oreo και να τακτοποιήσω ομοιόμορφα την κρέμα και στις δύο πλευρές;» Ο Crystal Owens, ένας από τους τρεις συγγραφείς της μελέτης, και ο Ph.D. υποψήφιος μηχανολόγος μηχανικός στο MIT, μοιράστηκε με το Vice το 2022.
Για να μάθουν αν και πώς θα μπορούσε να χωριστεί ομοιόμορφα η κρέμα, η ομάδα δημιούργησε το “Oreometer”, μια τρισδιάστατη συσκευή. Η ομάδα δημιούργησε ακόμη και το σχέδιο ανοιχτού κώδικα, ώστε οποιοσδήποτε διαθέτει τρισδιάστατο εκτυπωτή να μπορεί να φτιάξει το δικό του στο σπίτι.
Οι ερευνητές εξήγησαν περαιτέρω την επιλογή τους για το μπισκότο, γράφοντας στη μελέτη: «Επιστημονικά, τα μπισκότα σάντουιτς παρουσιάζουν ένα παραδειγματικό μοντέλο ρεομετρίας παράλληλων πλακών στο οποίο ένα υγρό δείγμα, η κρέμα, συγκρατείται ανάμεσα σε δύο παράλληλες πλάκες, τις γκοφρέτες. Όταν οι γκοφρέτες περιστρέφονται αντίθετα, η κρέμα παραμορφώνεται, ρέει και τελικά σπάει, οδηγώντας σε διαχωρισμό του μπισκότου σε δύο κομμάτια.”
Λοιπόν, σε τι συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα; Ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους και την αρχική τους υπόθεση, είναι στην πραγματικότητα σχεδόν αδύνατο να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η κρέμα και στις δύο πλευρές ενός Oreo μετά το στρίψιμο.
«Σε όλες τις πιθανές διαμορφώσεις περιστροφής, η κρέμα τείνει να αποκολλάται από ένα μπισκότο, με αποτέλεσμα ένα σχεδόν γυμνό μπισκότο και ένα με σχεδόν όλη την κρέμα», μοιράστηκε επιπλέον ο Owens με το Vice. «Στην περίπτωση που η κρέμα καταλήγει και στα δύο μπισκότα, τείνει να χωρίζεται στο μισό, έτσι ώστε κάθε μπισκότο να έχει ένα «μισοφέγγαρο» κρέμας αντί για ένα λεπτό στρώμα, οπότε δεν υπάρχει μυστικό για να πάρετε την κρέμα ομοιόμορφα παντού, απλώς στρίβοντας».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










