Η γαστρονομική πολυτελής τάση είναι πιο παλιά απ' ότι νομίζουμε

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες η φορές που ακούμε πως στον κατάλογο πολυτελών εστιατορίων θα βρει κανείς πιάτα τα οποία συνοδεύονται από νιφάδες ή φίλα χρυσού, συστατικό που προσδίδει πολυτέλεια στο φαγητό και αυξάνει κατά πολύ την τιμή του. Πώς όμως ο βρώσιμος χρυσός έγινε τάση που η υψηλή γαστρονομία λάτρεψε;

Πώς ο χρυσός κατέληξε στο πιάτο μας

Ο βρώσιμος χρυσός, στην πραγματικότητα δεν είναι μια νέα γαστρονομική τάση. Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο τύπο χρυσού που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσθετο τροφίμων, με τον κωδικό E 175. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα και ποτά ενώ δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις ούτε οφέλη από την κατανάλωση του καθώς είναι βιολογικά αδρανής.

Ο βρώσιμος χρυσός χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα και μπορεί να βρεθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και σε διαφορετικές ηλικίες. Η παλαιότερη απόδειξη της χρήσης βρώσιμου χρυσού χρονολογείται μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων, σχεδόν πριν από 5000 χρόνια, όπου η χρήση του χρυσού ήταν πολύ συνηθισμένη σε πολλούς τομείς. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον χρυσό για ψυχική, σωματική και πνευματική κάθαρση επειδή πίστευαν ότι είχε θεϊκά αποτελέσματα. Οι αλχημιστές της Αλεξάνδρειας ανέπτυξαν διάφορα φάρμακα και ελιξήρια με πόσιμο χρυσό, που πίστευαν ότι αποκαθιστούσε και αναζωογονούσε το σώμα. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα έκανε περιποιήσεις σώματος με χρυσό κάθε βράδυ, όπως λουτρά με χρυσό και μάσκα προσώπου από καθαρό χρυσό.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν οι μόνοι που χρησιμοποιούσαν τον χρυσό ως διακοσμητικό και γαρνιτούρα στο φαγητό και το ποτό τους. Απαντώνται επίσης στις ανατολικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία. Ο βρώσιμος χρυσός ήταν επίσης δημοφιλής στις αυλές των βασιλιάδων των ευρωπαϊκών χωρών κατά τον Μεσαίωνα, καθώς εφαρμόστηκε ως διακόσμηση στο φαγητό και ως σύμβολο εξαιρετικής πολυτέλειας και κύρους μεταξύ υποτελών και αυλικών.

Έχει κάποια γεύση ή όφελος γι’ αυτόν που το καταναλώνει; 

Ένα φύλλο βρώσιμου χρυσού θα μπορούσε να κοστίσει έως και 50 ευρώ, ανάλογα με τα καράτια. Σε αντίθεση με άλλα ακριβά υλικά ή γαρνιτούρες (όπως το χαβιάρι, ή το λάδι τρούφας) ο βρώσιμος χρυσός δεν προσθέτει τίποτα σε ένα γεύμα εκτός από αρκετά παραπάνω ευρώ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις ούτε οφέλη για τον οργανισμό από την κατανάλωση του καθώς είναι βιολογικά αδρανής.

Μερικά από τα πιο ακριβά φαγητά με χρυσό ανά τον κόσμο 

Στην κορυφή των πιο πολυτελών και ακριβών φαγητών στα οποία κυριαρχεί ο χρυσός είναι το “The Golden Boy Burger” του Ολλανδού σεφ Robbert Jan de Veen το οποίο κοστίζει 5.000 ευρώ. Στην δεύτερη θέση συναντάμε το επιχρυσωμένο σούσι του Φιλιππινέζου σεφ Angelito Araneta που κατέχει ένα ρεκόρ στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς κοστίζει περίπου 1800 ευρώ. Είναι φτιαγμένο με πολυτελή υλικά όπως σολομό Νορβηγίας, φουά γκρα και άγριο σαφράν, είναι πασπαλισμένο με μαργαριτάρια και διαμάντια ενώ αντί για φύκια, το σούσι είναι τυλιγμένο σε φύλλα χρυσού.

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και το χρυσό bagel που σερβίρεται στο ξενοδοχείο The Westin New York και κοστίζει 1000 δολάρια.

Ωστόσο, ο βρώσιμος χρυσός δεν απουσιάζει και από κάποια πολυτελή εστιατόρια της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χρυσό burger που σερβίρει στο εστιατόριό του στην Μύκονο ο διάσημος τούρκος Σεφ Νουσρέτ, με κόστος που φτάνει τα 170 ευρώ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις