Υψηλό σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα, το τυρί είναι επίσης μια τροφή πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να είναι πλούσια σε λιπαρά και νάτριο.

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί είναι μια καλή εναλλακτική της πρωτεΐνης που προέρχεται από τη σάρκα, επειδή εξακολουθεί να είναι ζωικής προέλευσης και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του. Ποιο είναι όμως το πιο υγιεινό τυρί;

Όπως όλα δείχνουν ο νικητής είναι η ρικότα. Το όνομα του τυριού μεταφράζεται σε “μαγειρεμένο ξανά” καθώς η αυθεντική ρικότα παράγεται με την επεξεργασία του ορού γάλακτος που έχει απομείνει μετά την πήξη του γάλακτος (όπως το πρόβειο γάλα) για την παραγωγή τυριού (όπως το πεκορίνο).

Η ρικότα έχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, η οποία απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις πιο απορροφήσιμες μορφές πρωτεΐνης και περιέχει ένα πολύ ευρύ φάσμα αμινοξέων. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα οφέλη βιωσιμότητας της ρικότα, καθώς χρησιμοποιεί τα υποπροϊόντα που έχουν απομείνει από την τυροκομία.

Τα πιο σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το pecorino ή το gouda είναι επίσης από τις πιο υγιεινές επιλογές, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Επειδή περιέχουν λιγότερο νερό και είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρά τυριά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πιθανότατα θα χορταίνεις με μικρότερες ποσότητες, επομένως έχεις την τάση να μην υπερκαταναλώνεις.  Ωστόσο, επειδή είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρότερα τυριά μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από τα πιο μαλακά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις