Πώς ένα τόσο απλό αρτοπαρασκεύασμα κατάφερε να γίνει τόσο δημοφιλές εντός και εκτός συνόρων; Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, με την χαρακτηριστική γεύση έχει γίνει γνωστό με το όνομα της συμπρωτεύουσας.

Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όπου εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Πόλη, οι πλανόδιοι πωλητές των κουλουριών που συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα, διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.

Η έντονη παράδοση των πλανόδιων πωλητών κουλουριών που εμφανίζεται στην Ελλάδα είναι παρόμοια και στην Τουρκία. Οι κουλουρατζήδες μεταφέρουν τα κουλούρια σε μεγάλα καλάθια και σε τάβλες και τα πωλούν στα κεντρικά σημεία των πόλεων.

Η διατροφική του αξία

Παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Αλλά αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και θρεπτικό είναι το σουσάμι του.  Οι σπόροι του σουσαμιού (μόλις 28 γρ.), προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5).

Επίσης, η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι, το καθιστά μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία του σησαμιού, έχει συσχετιστεί, τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου (το σουσάμι περιέχει φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες) κ.ά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις