Η αναγνωρισμένη από την Unesco γευστική κληρονομιά της πόλης γίνεται θέμα στην Guardian.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Λίγους μήνες μετά την αναγνώριση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης από την Unesco, η βρετανική Guardian δημοσίευσε ένα διθυραμβικό αφιέρωμα στον γευστικό πλούτο της πόλης. Μιλώντας με ειδικούς στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης, το διεθνές μέσο κάνει βόλτα στα στενά και τις τοπικές αγορές της πόλης και εξυμνεί την ιστορία της και τις επιρροές που την διαμόρφωσαν τόσο πολιτιστικά όσο και γαστρονομικά.

Η βρετανική Guardian μαθαίνει στους αναγνώστες της την κουζίνα της Θεσσαλονίκης

“Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του φαγητού της Ελλάδας”, λέει η Diane Kochilas, μια ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα βιβλία για την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της. Η Guardian καλεί τους αναγνώστες της να επισκεφτούν την “καρδιά της Μακεδονίας” και να κάνουν μια βόλτα  “στις κεντρικές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι για να βρουν ζουμερά ροδάκινα Νάουσας, ελιές Χαλκιδικής και ζωηρές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης”.

Αναφορικά με τα εδέσματα που έχουν καθιερωθεί στην τοπική κουζίνα και αξίζει όλοι να δοκιμάσουν, η Guardian προχωρά πέρα από τα “αγαπημένα ελληνικά κλασικά πιάτα, όπως το τζατζίκι, το σουβλάκι και η ελληνική σαλάτα με φέτα” και προτείνει στους ταξιδιώτες της συμπρωτεύουσας να γευτούν σπεσιαλιτέ όπως τα σουτζουκάκια, το μπουγιουρντί αλλά και τα μύδια του Θερμαϊκού κόλπου. Δεν παρέλειψε βέβαια από την λίστα το θρυλικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα, τα τρίγωνα Πανοράματος αλλά και τον καφέ που αγαπούν ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς, τον φραπέ.

Στην πλούσια γευστική κληρονομιά που άφησαν οι λαοί που πέρασαν και σημάδεψαν γαστρονομικά την πόλη, προστέθηκε η σεφαραδίτικη κουζίνα των Εβραίων. Το γευστικό ταξίδι συμπληρώνουν τα κρασιά των μακεδονικών αμπελώνων που αποτελούν τους θησαυρούς της περιοχής και των τοπικών οινοποιείων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις