Τα παραδοσιακά πιάτα που αγαπούν απ' άκρη σ' άκρη

Το Taste Atlas, το μεγάλο site για την διεθνή γαστρονομία, δημιούργησε μια λίστα με τα 50 καλύτερα μαγειρευτά του κόσμου και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και δύο ελληνικά. Η κουζίνα μας ξεχωρίζει για τις γεύσεις και τον τρόπο μαγειρικής της και σίγουρα έχει παράδοση στα μαγειρευτά, αυτά που βρίσκονται κάθε Κυριακή στο οικογενειακό τραπέζι και αγαπάμε να μας φτιάχνουν οι μαμάδες μας.

Τα δύο ελληνικά πιάτα που δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν από αυτήν την λίστα είναι ο κόκορας κρασάτος και το στιφάδο. Συγκεκριμένα, ο κόκορας κρασάτος καταλαμβάνει την 15η θέση, ενώ το στιφάδο το συναντάμε λίγο πιο κάτω στην λίστα στην 21η θέση.

Κόκορας κρασάτος και στιφάδο ανάμεσα στα καλύτερα μαγειρευτά του κόσμου

Το φαγητό κατσαρόλας που κέρδισε την πρωτιά έχει ως χώρα προέλευσης την Κορέα και ονομάζεται karē, ένα ιαπωνικού τύπου κάρι με ρύζι και μπαχαρικά. Όσον αφορά το στιφάδο η σελίδα αναφέρει:

«Το στιφάδο είναι ένα χορταστικό ελληνικό μαγειρευτό κατσαρόλας που είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν και τα συστατικά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από μάγειρα σε μάγειρα, τα απαραίτητα είναι μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών, ντομάτες, κρασί ή ξύδι και μερικές φορές σκόρδο. Ανάλογα με την περιοχή, στο στιφάδο μπορεί να προστεθεί κρέας όπως κατσίκι, κουνέλι, άγριος λαγός, βοδινό κρέας, σαλιγκάρια, πατσάς ή χταπόδι. Σε άλλους αρέσει να προσθέτουν μανιτάρια ή θερμαντικά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο».

Σχετικά με τον κόκορα κρασάτο κάνει τα εξής σχόλια: «Πρόκειται για μια ελληνική παραλλαγή του διάσημου γαλλικού coq au vin. Αυτό το ελληνικό πιάτο φτιάχνεται με κόκορα, ελληνικό κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, ελληνικό ελαιόλαδο, ξυλάκι κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ο κόκορας βράζεται σε μια νόστιμη σάλτσα κόκκινου κρασιού μέχρι το κρέας να γίνει εξαιρετικά τρυφερό και αρωματικό. Το καλοκαίρι, η σάλτσα είναι ελαφριά, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως πολύ πιο πηχτή. Παραδοσιακά, το πιάτο σερβίρεται με κούφια ζυμαρικά που θυμίζουν μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι».

Διαβάστε επίσης: 

Το ελληνικό λουκάνικο ψηλά στην λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου