Η τεχνοτροπία του ελληνικού εδέσματος που ξεχωρίζει παγκοσμίως

Το Taste Atlas, το μεγάλο site για την διεθνή γαστρονομία, δημιούργησε μια λίστα με τα 50 καλύτερα λουκάνικα του κόσμου και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει το ελληνικό. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά παραδοσιακά λουκάνικα κατέκτησαν την 10η θέση στην κατάταξη ξεχωρίζοντας για την τεχνική και την γεύση τους.

Πρώτο στη λίστα συναντάμε το Chistorra, ένα είδος λουκάνικου από την Αραγονία, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρρα της Ισπανίας. Μπορεί να θεωρηθεί ειδικός τύπος chorizo. Είναι φτιαγμένο από κιμά χοιρινού ή μείγμα κιμά χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, τυλιγμένο σε αρνίσιο πατσά ή πλαστικό και έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά που κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80%. Το λουκάνικο αρωματίζεται με σκόρδο, αλάτι και πάπρικα, που του δίνει ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Συνήθως ψήνεται, τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα και συχνά συνοδεύει άλλα πιάτα, μερικές φορές ως μέρος τάπας.

Η τέχνη του ελληνικού λουκάνικου 

Τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και πολλά άλλα αποξηραμένα βότανα. Μερικές φορές καπνίζονται πάνω από αρωματικά ξύλα. Μερικά ελληνικά λουκάνικα αρωματίζονται με λαχανικά, κυρίως πράσο. Στην επαρχεία Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε χοιρινά λουκάνικα καρυκευμένα που περιέχουν κρασί, ενθυκεύουνται σε φυσικό χοιρινό έντερο και αφού τσιγαριστούν σε χοιρινό λίπος παστώνονται μαζί με χοιρινό κρέας μέσα σε λίπος χοιρινό. Επίσης στην περιοχή του Πύργου Ηλείας συναντάμε μια παραδοσιακή συνταγή από χοιρινό κρέας σε πολύ λεπτό πρόβειο έντερο που κυρίως ψήνονται. Τα ελληνικά λουκάνικα μπαίνουν σε διάφορα πιάτα ή σερβίρονται σαν μεζές.

Διαβάστε επίσης: 

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 50 καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις