Ο οδηγός της διάσημης γαστρονομικής ιστοσελίδας για το ελληνικό φαγητό

To BBC good food, η γνωστή ιστοσελίδα με συνταγές μαγειρικής που διαβάζεται σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε την δική της λίστα με τα κορυφαία ελληνικά πιάτα που κάθε επισκέπτης της χώρας μας οφείλει να δοκιμάσει. O γαστρονομικός ιστότοπος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό αγαπημένος προορισμός για οικογενειακές διακοπές με τα υπέροχα καταγάλανα νερά, τις φιλικές προς τα παιδιά παραλίες και την πληθώρα νόστιμων φαγητών με φρέσκα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει όλα όσα έχει να προσφέρει η χώρα με τις επιλογές μας από παραδοσιακά πιάτα”.

Ποια είναι τα κορυφαία ελληνικά πιάτα που οφείλει να δοκιμάσει ένας τουρίστας

Ταραμοσαλάτα

“Βάση κάθε ελληνικού γεύματος είναι τα κλασικά ντιπ, όπως το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα και η φάβα. Αλλά η απολαυστική ταραμασαλάτα (ντιπ αυγοτάραχου) είναι ότι πρέπει”, αναφέρει η ιστοσελίδα και συνεχίζει λέγοντας πως αυτό το κρεμώδες μείγμα από ροζ ή λευκό αυγοτάραχο ψαριού, με βάση είτε πατάτα είτε ψωμί, είναι καλύτερο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ή λίγο στημένο λεμόνι.

Ελιές και ελαιόλαδο

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν τις ελιές και το ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Τα ελληνικά γεύματα συνοδεύονται από ντόπιες ελιές, άλλες ωριμασμένες σε άλμη θαλασσινού αλατιού, άλλες τρώγονται ακατέργαστες από το δέντρο. Ομοίως, το ελαιόλαδο, το ελιξίριο της Ελλάδας, χρησιμοποιείται άφθονα στη μαγειρική και τις σαλάτες, και περιχύνεται στα περισσότερα ντιπ και πιάτα.

Ντολμάδες

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει το BBC good food, kάθε περιοχή στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα, κάθε νοικοκυριό, έχει τη δική της παραλλαγή για τους ντολμάδες. Ωστόσο, όπως και να τους δοκιμάσετε, είτε με κιμά είτε με ρύζι, με αμπελόφυλλο ή χωρίς θα ανταμειφθείτε  από την γεύση τους.

Μουσακάς

Και φτάσαμε στον βασιλιά ίσως της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.  “Αν και πρόκειται για ένα φαγητό που υπάρχει σε παραλλαγές σε όλη τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ο ελληνικός μουσακάς είναι από τις πρώτες παραγγελίες ενός τουρίστα σε ελληνική ταβέρνα. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει κιμά, πατάτα, μελιτζάνα και μπεσαμέλ, αλλά μπορείτε να τον βρείτε και με ντομάτα ή μανιτάρια”, επισημαίνει ο ιστότοπος.

Σουβλάκι

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τα αγαπημένα των τουριστών, είτε ως καλαμάκι, είτε τυλιχτό με πίτα, με πατάτες τηγανητές, τζατζίκι, κρεμμύδι και όλα τα καλά.

Φρέσκο ψάρι

Το ταβερνάκι πλάι στη θάλασσα με μενού γεμάτο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι ίσως η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα Ελλάδας. Ψάρια και φρέσκο καλαμάρι Μεσογείου ή Αιγαίου με λαδολέμονο, τηγανητά μπαρμπούνια ή μαρίδες, γαύρος ψητός κ.ο.κ., όλα μοσχοβολούν ελληνικό καλοκαίρι.

Κολοκυθοκεφτέδες

Το απόλυτο ορεκτικό, σούπερ αρωματικό με κολοκυθάκια εποχής, οι τηγανητοί κολοκυθοκεφτέδες ξετρελαίνουν τους τουρίστες. Κι αν συνοδεύονται με δροσερό τζατζίκι ή γιαούρτι, ανεβαίνουν ένα ακόμη level.

Χταποδάκι

Είτε ψητό, είτε μαριναρισμένο, αποτελεί τον τέλειο καλοκαιρινό μεζέ με ούζο.

Φέτα

Κι όμως, η φέτα είναι το πιο δημοφιλές είδος τυριού άλμης στον κόσμο, που σημαίνει ότι όταν οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν από την «πηγή», την αρπάζουν. Και την απολαμβάνουν όχι μόνο στη χωριάτικη, αλλά και σε πίτες όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, στον ντάκο κ.ο.κ.

Σιροπιαστά γλυκά

Η αλήθεια είναι ότι αν επισκεφτεί κάποιος τουρίστας την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν θα φάει προφιτερόλ και red velvet, αλλά γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά και άλλα σιροπιαστά γλυκά με κριτσανιστό φύλλο που μένουν αξέχαστα.

Διαβάστε επίσης: 

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 50 καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις