«Πρεμιέρα» για την σκεπαστή αγορά - σημείο αναφοράς του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης

Ξεκινά και επίσημα η λειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο, του ανανεωμένου σκεπαστού food hall της Θεσσαλονίκης το οποίο φιλοδοξεί να δώσει μια νέα πνοή στο κέντρο της πόλης και να γίνει σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο ανακαινίστηκε κερδίζοντας την παλιά του αίγλη και μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα αγορά η οποία στεγάζει στο παρόν 33 καταστήματα τροφίμων ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν  περίπου 75 επιχειρήσεις. 

Η Αγορά Μοδιάνο είναι το πρώτο χαρακτηρισμένο μνημείο στην Ελλάδα που ανακατασκευάστηκε και παραδίδεται για χρήση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα που λειτουργούν εντός της νέας αγοράς Μοδιάνο, είναι επτά, οκτώ και δέκα τετραγωνικών μέτρων, αλλά όπως είχε δηλώσει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ομίλου Φάις, κα Γεωργία Δώδου, θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης δύο, που όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 τ.μ..

Η πρώτη ημέρα λειτουργίας 

Η αγορά, είναι εσωτερικά οργανωμένη σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη τροφίμων. Εκεί κανείς θα μπορεί να βρει κρέατα, ψαρικά και οπωρολαχανικά αλλά και ξεχωριστές γωνιές με προϊόντα από διάφορες χώρες (ελληνική, ιταλική ή ελβετική γωνιά). Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο. Στο ισόγειο θα πωλούνται από παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, κρέας, ψάρι έως είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά κ.ά. Στον εξώστη, από την άλλη, θα αναπτυχθούν χώροι ψυχαγωγίας, με εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ψιλόβροχο δεν σταματά τους Θεσσαλονικείς από το να κάνουν την βόλτα τους στο κέντρο της πόλης και να επισκεφτούν ύστερα από χρόνια την αγορά – σημείο αναφοράς για τον εμπορικό κόσμο της συμπρωτεύουσας ώστε να δουν από κοντά την ανανεωμένη της όψη και να περιπλανηθούν στους διαδρόμους της.

 Αγορά Μοδιάνο: Η ακμή, η πτώση και η αναγέννηση 

Η Αγορά Μοδιάνο, η Κεντρική Στοά Τροφίμων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Ο μηχανικός Eli Modiano, με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Τα πρώτα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή.

Αποτελώντας την πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη από την αρχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο.

Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Τα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της άρχισαν να κλείνουν σταδιακά, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016. Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης: 

Food Halls: Η νέα τάση που έφτασε και στην Ελλάδα – Οι δύο μεγάλες επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις