Μόλις κυκλοφόρησε το Flos Olei 2022, η  δέκατη τρίτη έκδοση του οδηγού αφιερωμένου στον κόσμο του ποιοτικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που επιμελήθηκε ο διεθνής ειδικός Marco Oreggia και η δημοσιογράφος Laura Marinelli.

Ο τόμος, που εκδίδεται συνήθως σε διπλή γλώσσα (ιταλικά-αγγλικά και ιταλικά-κινέζικα), επιλέγει και αφηγείται την ιστορία των 500 καλύτερων ελαιοτροφείων στον πλανήτη, από 55 διαφορετικές χώρες: η τελευταία χώρα που προστέθηκε είναι το Σουλτανάτο του Ομάν.  763 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εξετάζονται στον οδηγό, από τα 967 που έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Ένας πραγματικός άτλαντας της ελιάς που περιλαμβάνει επίσης 88 παγκόσμιους χάρτες, με τις δύο βασίλισσες χώρες παραγωγής, την Ιταλία και την Ισπανία, χωρισμένες ανά περιοχές.

Μια περιγραφή των αυτόχθων ποικιλιών, οι γαστρονομικοί συνδυασμοί λαδιού-φαγητού και μια μεγάλη ποσότητα ιστορικών και πολιτιστικών πληροφοριών καθιστούν τον οδηγό ένα θεματικό εγχειρίδιο. Το Hall of Fame, η παγκόσμια ελίτ του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που περιλαμβάνει τις εταιρείες που βραβεύτηκαν με τα 100/100 που έχουν φτάσει σε ένα σταθερό ορόσημο αριστείας, εμπλουτίζεται με δύο νέες συμμετοχές: μια εταιρεία από τη Λομβαρδία και μια ισπανική.

Από τα 20 βραβεία The Best, τα 14 απονεμήθηκαν σε ιταλικές εταιρείες. Για να συμπληρώσουμε την εικόνα δύο βραβεία πήγαν στην Ισπανία και ένα αντίστοιχα στη Γαλλία, την Κροατία, την Ελλάδα και τη Χιλή. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της «Εταιρείας της Χρονιάς» πήγε σε εταιρεία της Απουλίας της Ιταλίας. Αλλά τα μεγάλα νέα του 2022 είναι σίγουρα η γέννηση του βραβείου The Green Farm, που απονέμεται στην εταιρεία που είναι ικανή να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές: σε αυτήν την περίπτωση το βραβείο δόθηκε σε Ισπανική εταιρία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις