Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που αποφέρουν τα μεγαλύτερα έσοδα στον τουρισμό

Tης Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Η τουριστική κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει στην χώρα μας και η πρώτη εικόνα δείχνει πως τα ελληνικά νησιά θα προσελκύσουν για άλλη μια χρονιά πλήθος τουριστών. Με μια πρώτη ματιά στα μέχρι τώρα στοιχεία εύκολα κανείς διακρίνει τους προορισμούς που έχουν “πάρει κεφάλι” και αναμένεται μέχρι το πέρας της τουριστικής περιόδου να ανέβουν ξανά στο βάθρο των κορυφαίων ελληνικών προορισμών αλλά και των νησιών που αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για τον Ελληνικό τουρισμό. Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που μπορούν επάξια να χαρακτηριστούν πυλώνες του ελληνικού τουρισμού είναι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Με την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Ρόδο και την Κω να βρίσκονται ήδη ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών, τα συγκεκριμένα νησιά αναμένεται να αναδειχθούν για άλλη μια χρονιά βασικοί παράγοντες εσόδων για τον τουρισμό. Μάλιστα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε επιβεβαιώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως τα μεγαλύτερα τουριστικά έσοδα της χώρας μας προέρχονται από τα Νησιά Νοτίου Αιγαίου. Φυσικά, από την λίστα των νησιών που επιφέρουν τα περισσότερα κέρδη για τον τουρισμό στην χώρα μας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κρήτη.

Μάλιστα, η τουριστική κίνηση στα συγκεκριμένα νησιά είχε σπάσει κάθε ρεκόρ το 2019, το τελευταίο καλοκαίρι πριν την πανδημία ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το εντυπωσιακό επίτευγμα εκείνης της χρονιάς. Τα τέσσερα νησιά – πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη σημείωσαν περισσότερες αφίξεις τον Ιούνιο του 2022 έναντι του 2019, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως κινούνται με αυξήσεις έναντι του 2019 της τάξης του 8% και 3% αντίστοιχα, ενώ στις Κυκλάδες τα ποσοστά είναι υψηλότερα: 22% για τη Μύκονο και 49% για τη Σαντορίνη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου κατά τον μήνα Ιούνιο προσγειώθηκαν 4.898 αεροπλάνα μεταφέροντας 771.941 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (376.415.042) επέλεξαν τη Ρόδο, 182.410 την Κω, 114.873 τη Σαντορίνη, 83.581 τη Μύκονο και 14.662 την Κάρπαθο. Χαρακτηριστικό της υψηλής κίνησης που απολαμβάνουν τα αεροδρόμια είναι ότι, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς από τους πίνακες πτήσεων ειδικά κατά τις ημέρες αιχμής, προσγειώνεται μία διεθνής πτήση ανά πέντε λεπτά.