Εμπόδιο οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και στις παραλίες

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ήδη έχει φτάσει η περίοδος του προγραμματισμού των διακοπών. Ωστόσο, όποιος έχει κάνει την έρευνα του θα έχει διαπιστώσει πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα, αφού η ακρίβεια έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.

Ξεκινώντας από το κύριο μέσο μεταφοράς προς τα ελληνικά νησιά, τα πλοία, διαπιστώνουμε πώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν εκτοξευτεί. Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν συμπαρασύρει και το κόστος του ‘διαβατηρίου” προς τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, αυξήσεις που θα αγγίξουν το 30%.

Ταυτόχρονα, μια βουτιά στις κοντινές παραλίες της Αττικής φέτος θα κοστίζει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Τα πρώτα στοιχεία από τα beach bar που άνοιξαν για να υποδεχτούν τους λουόμενους δείχνουν ότι οι τιμές σε ξαπλώστρες και ομπρέλες έχουν ήδη σημειώσει αύξηση της τάξεως του 43% συγκριτικά με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, ο καφές, το βασικό ρόφημα της παραλίας, όπως και στις καφετέριες έτσι και στα beach bar επηρεάζεται άμεσα από τις ανατιμήσεις, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν αυξήσει το κόστος του από τα 2,5 στα 3 ευρώ. Η τιμή εισόδου στις παραλίες, η οποία είναι πάγιο μέτρο για τις περισσότερες πλαζ της Αττικής, έχει επίσης αυξηθεί ήδη από τις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο πως οι υψηλές τιμές θα έρθουν σε σύγκρουση με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επιβάλουν μια βόλτα στην θάλασσα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν.