Γαλαντόμοι αποδεικνύονται οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί όταν επισκέπτονται την χώρα μας για να κάνουν τις διακοπές τους.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) οι τουρίστες από την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική ξόδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους το 2019 περίπου 6,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, στην πρώτη θέση στις δαπάνες βρίσκονται οι Γερμανοί τουρίστες με 2,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι Αγγλοι με 2,5 δισ. ευρώ και οι Αμερικανοί με 1,2 δισ. ευρώ. 

Στο σύνολό τους οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την χώρα μας το 2019 δαπάνησαν 18 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ οι επισκέπτες προερχόμενοι από κράτη της Ε.Ε. και 8 δισ. ευρώ επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο. Συμπερασματικά δηλαδή οι επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ, μένουν περισσότερο διάστημα στη χώρα μας και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της χώρας, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Μάλιστα από τα 31 εκατομμύρια των τουριστών τα 18 εκατομμύρια έφτασαν στη Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε. και 13 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2020, στην αρχή ουσιαστικά της πανδημίας ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε πρωτοφανής πτώση στα 7 εκατομμύρια τουρίστες ενώ την χρονιά που μας πέρασε ανακτήθηκε ένα σημαντικό μέρος των απωλειών, χωρίς ακόμη όμως να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκε την χώρα μας. Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΕΤΕ το χρονικό διάστημα 2010-2020, την πρώτη θέση στις αφίξεις από την Ε.Ε. κατέχει η Γερμανία και εκτός Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Συνολικά το 60% των τουριστών προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. και το 40% από χώρες εκτός της ΕΕ.  

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις