Άρθρο του Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για την πορεία της Οικονομίας

Η ελληνική Οικονομία υπέστη ισχυρό πλήγμα τα μνημονιακά χρόνια, με συρρίκνωση της αγοραστικής κίνησης, καθίζηση των επενδύσεων ενώ χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέβασαν ρολά, με την ανεργία να εκτοξεύεται.

Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως η Οικονομία σημειώνει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξάνονται και η ελληνική αγορά έχει μπει και πάλι στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Όλα αυτά και πολλά ακόμη δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, καταγράφοντας καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάπτυξη όμως που μέχρι στιγμής, δεν είναι αρκετή για να επουλωθεί η οικονομική αιμορραγία των προηγούμενων ετών. Ανάπτυξη που ακόμη δεν έχει γίνει αισθητή στην πλειονότητα των πολιτών. Και αυτό γιατί αφενός οι απώλειες των εισοδημάτων ήταν μεγάλες τα μνημονιακά χρόνια και αφετέρου τα τελευταία 3-4 χρόνια καταγράφονται πρωτοφανείς  πληθωριστικές πιέσεις και υψηλά επιτόκιαδανεισμού.

Μαζί με την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το «πάγωμα» της παγκόσμιας Οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για να κλείσουν οι “πληγές” η Οικονομία πρέπει να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα σε όλα τα επίπεδα

Το ζητούμενο είναι ότι για να κλείσουν όλες αυτές οι πληγές η Οικονομία πρέπει να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα σε όλα τα επίπεδα. Και παράλληλα να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι μεταρρυθμίσεις.

Οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και οι επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές πρέπει να είναι μεγαλύτερες και πρωτίστως ποιοτικότερες.

Για παράδειγμα άλλη βαρύτητα έχει όταν δημιουργείται μια νέα επιχείρηση από τα… θεμέλια και άλλη όταν ένας επενδυτής εξαγοράζει μια ήδη υπάρχουσα εταιρεία. Η διαφορά είναι τεράστια. Η ελληνική Οικονομία έχει πρωτίστως ανάγκη από «φρέσκες» επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν επιπρόσθετη αξία στην ελληνική Οικονομία και κυρίως νέες και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης.

Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα εισοδήματα και των εργαζομένων και ουσιαστικά θα γίνει αισθητή η ανάπτυξη και στα νοικοκυριά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση που πρέπει να κερδίσει πάση θυσία. Να μπορέσουν τα ελληνικά νοικοκυριά να καταλάβουν στην… τσέπη τους την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

Πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη τις μεταρρυθμίσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη τις μεταρρυθμίσεις και ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί η οικονομία να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Και η συνταγή είναι γνωστή, αρκεί να εφαρμοσθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής Οικονομίας, επενδύοντας σε κλάδους όπου μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο και να διορθώσουμε παθογένειες πολλών ετών.

Επίσης, γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο και ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις