Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανατιμηθούν δεκάδες προϊόντα, πολλά σε ποσοστό πάνω από 10%

Του Δημήτρη Χριστούλια

Από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των καυσίμων αναμένεται να εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανατιμηθούν δεκάδες προϊόντα, πολλά εκ των οποίων σε ποσοστό πάνω από 10%.

Οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις στέλνουν συνεχώς στα σούπερ μάρκετ ανατιμημένα τιμολόγια, με τους καταναλωτές πλέον είτε να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία, είτε να στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που ως επί το πλείστον είναι φθηνότερα από τα «επώνυμα». Πλέον το ζητούμενο είναι εάν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα πιάσουν τόπο, έτσι ώστε όχι μόνο να μην αυξηθούν ξανά οι τιμές των προϊόντων αλλά να δούμε επιτέλους και μειώσεις. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, για να κλιμακωθεί ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.

Οι καταναλωτές, και με το δίκιο τους,  διαμαρτύρονται εντόνως για την συνεχιζόμενη ακρίβεια αλλά και για το γεγονός ότι οι προσφορές που βρίσκουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι λιγότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Πλέον είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι εάν δεν μειωθούν οι τιμές και εάν δεν επανέλθουν οι προσφορές σε επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση, τότε η κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπου επίσης δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί και το λιανεμπόριο από τον τουρισμό.

Με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τις επιδοτήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικούς ρεύματος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναμένεται να περιορισθούν σημαντικά οι λογαριασμοί. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι τιμές τον επόμενο μήνα αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδο εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, της μειωμένης παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης αποσπούν πλέον ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των οικογενειακών προϋπολογισμών. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένα νοικοκυριό που θα στερηθεί βασικά αγαθά.