Ώρες αγωνίας για Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πολίτες.

Με την Ευρώπη να βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τα οδυνηρά αποτελέσματα της σύγκρουσης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια αγορά ενέργειας και τώρα τα τρόφιμα θα πάρουν σειρά.

Δεκάδες χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική που ήδη υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια βασίζονται στις άφθονες προμήθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε σιτάρι, καλαμπόκι και φυτικό λάδι και η σύγκρουση αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και επιδείνωση της παγκόσμιας φτώχιας.

Την ίδια στιγμή, ουρές σχηματίζονται έξω από τα σούπερ μάρκετ της Ουκρανίας όπου οι πολίτες προσπαθούν να προμηθευτούν τα αναγκαία. Οι εικόνες που έρχονται από τα μαγαζιά του Κιέβου και του Χαρκόβου δείχνουν άδεια ράφια τα οποία δεν αναμένεται να γεμίσουν σύντομα αφού η κατάληψη των μεγάλων πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες δεν μπορούν να επιτρέψουν των ανεφοδιασμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από την πρώτη ημέρα της εισβολής, με την Ρουμανία και την Πολωνία να έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων. Μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ουκρανία και η οποία αναμένεται να πλήξει εν συνεχεία ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αναγκαίο να σταθούμε πρωτίστως στο πλάι των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Οι οργανώσεις Come Back Alive και Army SOS δέχονται δωρεές από όλο τον κόσμο για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με τρόφιμα και προμήθειες.

Οι οργανώσεις Razom για την ΟυκρανίαHelp for UkraineSunflower of Peace και Revived Soldiers Ukraine  θα χρησιμοποιήσουν δωρεές από όλο τον κόσμο για να χρηματοδοτήσουν ιατρική βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κιτ πρώτων βοηθειών, σακιδίων γεμισμένων με ιατρικές προμήθειες και ιατρικής αποκατάστασης για τραυματίες στρατιώτες.

Εξίσου σημαντική όμως σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και η σωστή ενημέρωση των Ουκρανών πολιτών. Κάνοντας μια δωρεά στην The Kyiv Independent, στους λογαριασμούς Patreon του GoFundMe, ενισχύουμε την αγγλόφωνη δημοσιογραφία της χώρας την οποία έχει ανάγκη προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι στα πιο επικίνδυνα από ποτέ fake news.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις