Οι δυσκολίες στην προμήθεια σιτηρών, οι ελλείψεις και η ραγδαία αύξηση των τιμών.

Εκτόξευση της τιμής των σιτηρών μία από τις πρώτες και καίριας σημασίας για την αγορά, επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με το Brent να βλέπει το συµβόλαιο Απριλίου να εκτινάσσεται κατά 8,5% ή 8,2 δολάρια µε την τιµή του εντός της ηµέρας 1 της εισβολής, στα 105 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέχουν ποσοστό 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιτηρών και περίπου το 19% της παγκόσμιας εξαγωγής καλαμποκιού. Εμπορικοί οίκοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια καλαμποκιού, καθότι είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ουκρανία, αναφορικά με τον ανεφοδιασμό καλαμποκιού για κτηνοτροφική χρήση.

Ήδη τα συμβόλαια στη γαλλική αγορά, έχουν σημειώσει δραματική άνοδο και υπολογίζονται γύρω στα 300 ευρώ ο τόνος, συγκριτικά με 240 ευρώ ανά τόνο, που ήταν η τιμή πριν μερικές εβδομάδες. Η Ευρώπη αναμένεται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα ως προς την προμήθεια σιτηρών τους επόμενους μήνες τη στιγμή που ραγδαία αύξηση της τιμής τους είναι δεδομένη.

Όπως όλα δείχνουν, πόλεμος στην Ουκρανία, πρόκειται να προκαλέσει έναν κυκεώνα οικονομικών εξελίξεων που θα δοκιμάσει τις αντοχές της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις