Το 2024 θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα, πολύ ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εστιασθούν, μεταξύ άλλων, οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Το υπουργείο Ανάπτυξης εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση σε όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν, με στόχο την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων αλλά κυρίως για να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και  τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ανακοινώσει την επιβολή νέων προστίμων σε εταιρείες τόσο για αθέμιτη κερδοφορία όσο και για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι στην αγορά τις επόμενες ημέρες θα είναι εξονυχιστικοί και θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, σε εκείνα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι που προγραμματίζονται να γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30.000.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης το 2023 διενεργήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα αξίας περίπου 13,4 εκατ. ευρώ.  Με στόχο να πραγματοποιηθούν περισσότεροι και στοχευμένοι έλεγχοι από κάθε άλλη χρονιά, ΔΙ.Μ.Ε.Α. αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με περισσότερους ελεγκτές αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό.

Παράλληλα θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξη και ειδικότερα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει την δυνατότητα ελέγχου των μεταβολών των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις