Κεμπάπ, μπακλαβά, λουκούμια και όλα όσα πρέπει να απολαύσετε στην «μαγευτική» Πόλη των χρωμάτων και των αρωμάτων

Κείμενο: Δημήτρης Χριστούλιας

Φωτογραφίες: Καλλίνθια, Αθανασία, Παναγιώτης και Κατερίνα

Όσοι είστε, και γίνεστε καθημερινά περισσότεροι, τακτικοί αναγνώστες του FoodLife θα έχετε διαπιστώσει ότι οι ταξιδιωτικές μας προτάσεις είναι βιωματικές. Από την Ταϋλάνδη μέχρι την Αργεντινή και από την Νότια Αφρική μέχρι την Αγγλία και την Νέα Υόρκη, στόχος των συντακτών του FoodLife είναι να σας περιγράφουμε τα ταξίδια μας, έτσι όπως ακριβώς τα ζούμε. Στο επίκεντρο φυσικά το φαγητό. Μέσα από τα ταξίδια που κάνουμε με την Κατερίνα, τα παιδιά μας και καλούς φίλους προσπαθούμε να ανακαλύψουμε σε λίγες ώρες όσο το δυνατόν περισσότερους γαστρονομικούς θησαυρούς μπορούμε.

Στην επίσκεψη μας στην μαγευτική Κωνσταντινούπολη δοκιμάσαμε λαχταριστά κεμπάπ και άλλα κρεατικά, μπακλαβάδες, λουκούμια και πολλά ακόμη παραδοσιακά εδέσματα κυριολεκτικά από την ώρα που προσγειώθηκε το αεροπλάνο της Aegean στο αεροδρόμιο της Πόλης μέχρι που απογειώθηκε για να επιστρέψουμε στην Αθήνα. Τα όμορφα ταξίδια όμως τα κάνουν οι όμορφες παρέες. Και εμείς στην Κωνσταντινούπολη είχαμε την καλύτερη που θα μπορούσαμε. Τους καλούς μας φίλους, τον συνάδελφό μου δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη με την σύζυγό του Αθανασία και την χαμογελαστή και χαρισματική τους κόρη Καλλίνθια. Κάθε φορά όμως που ταξιδεύουμε, μαζί μας έχουμε και όλους εσάς τους χιλιάδες αναγνώστες του FoodLife.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας πω αγαπημένοι μου φίλοι, ότι εφεξής θα περιμένω με χαρά και τις δικές σας ταξιδιωτικές περιπέτειες στο mail μου, xristoulias@gmail.com και τις οποίες με χαρά θα δημοσιεύουμε. Αυτά όμως με τον μακροσκελή μου πρόλογο. Προσδεθείτε και πάμε να ταξιδέψουμε στην Κωνσταντινούπολη και να γευτούμε πολίτικες λιχουδιές!

Γαστρονομικός μας «παράδεισος»

Χρώματα, αρώματα, γεύσεις! Όλες οι αισθήσεις «απογειώνονται», όταν μετά από περίπου μία ώρα πτήσης το αεροπλάνο προσγειωθεί στο επιβλητικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Στην Πόλη, όπου το ελληνικό στοιχείο παραμένει έντονο, εξαιτίας του Πατριαρχείου και των εκατοντάδων Ελλήνων που ζουν εκεί . Ως «γνήσιοι» foodlifers, δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε την Κωνσταντινούπολη, όπου αποτελεί κυριολεκτικά έναν γαστρονομικό παράδεισο.

Τι μπορεί όμως να προλάβει να δοκιμάσει κάποιος σε περίπου 48 ώρες; Από που πρέπει να ξεκινήσει και που πρέπει να τελειώσει αυτό το σύντομο γαστρονομικό ταξίδι; Όταν ταξιδεύετε για λίγες ώρες πρέπει, πριν μπείτε στο αεροπλάνο να έχετε προγραμματίσει με ακρίβεια τον χρόνο που πρέπει να διαθέσετε για το φαγητό σας, τα ψώνια σας, τις επισκέψεις στα μουσεία και στις τοπικές αγορές ή ό,τι άλλο θέλετε να κάνετε. Να είστε πολύ συνεπείς και πειθαρχημένοι στο πρωινό ξύπνημα και να μην κάθεστε με τις ώρες πάνω από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου…

1 ημέρα: Για κεμπάπ και μπακλαβά

Επισκεπτόμενοι την Πόλη ένα φαγητό έχεις στο μυαλό σου. Το κεμπάπ. Ακόμη και εάν δεν είσαι πολύ «φίλος» του κεμπάπ ,στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να το δοκιμάσεις. Ειδικά για εμένα και τον Παναγιώτη όταν το απόγευμα της Παρασκευής φτάσαμε στο ξενοδοχείο γνωρίζαμε και οι δύο ποια θα ήταν η πρώτη ερώτηση που θα κάναμε στον υπεύθυνο υποδοχής ή όπως λένε και στο… χωριό μου στον receptionist: «Που θα φάμε το καλύτερο κεμπάπ στην Πόλη;». Με μεγάλη διάθεση να μας εξυπηρετήσει δίνοντάς μας τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν, ξεκινήσαμε για να επισκεφθούμε μια μικρή ταβέρνα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Πρόκειται για την ταβέρνα Bilice Kebab, στην οποία απολαύσαμε περίπου 20 από τα 40 διαφορετικά κεμπάπ που διαθέτει στο μενού της.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη είναι ο μπακλαβάς μαζί με ένα ποτηράκι τσάι. Έτσι λοιπόν επισκεφθήκαμε το ζαχαροπλαστείο Mado, όπου δοκιμάσαμε μπακλαβά με γέμιση παγωτού, καζάν ντιπί και διάφορες γεύσεις παγωτού με κυρίαρχη το φιστίκι και το καϊμάκι. Μετά και το γλυκό το μόνο που θέλαμε ήταν να περπατήσουμε στην Ιστικλάλ Τζαντεσί στον εμπορικότερο δρόμο για να χωνέψουμε…

2η ημέρα: Βόλτα στην Αιγυπτιακή αγορά

Το Σάββατο ξυπνήσαμε στις 6 και 30 το πρωί υπό τις ψαλμωδίες του Ιμάμη. Ανεβήκαμε γρήγορα γρήγορα για πρωινό, επιλέξαμε μόνο τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, γιαούρτια και φρούτα και ξεκινήσαμε για την «μεγάλη βόλτα». Ουσιαστικά στις διήμερες αποδράσεις μόνο το Σάββατο είναι «ολόκληρο» για να κάνει ο ταξιδιώτης όσα θέλει σε μια ξένη χώρα. Λίγο μετά τις 8 το πρωί ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται στην περιοχή του Γαλατά, περάσαμε την γέφυρα του Βοσπόρου και μπήκαμε στην Αιγυπτιακή αγορά όπου αγοράσαμε πολλές γεύσεις σουτζούκ λουκούμ, τσάι και φυσικά πολλά μπαχαρικά. Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει να έχετε προβλέψει να υπάρχει αρκετός χώρος στις βαλίτσες σας για να μπορείτε να μεταφέρετε τα πράγματα που θα αγοράσετε στην Τουρκία. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μεγάλο Παζάρι στο οποίο μπορεί κανείς να βρει ό,τι θέλει.

Πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Αγιά Σοφιά, που σου προκαλεί δέος. Δυστυχώς όμως πέσαμε σε πολύ μεγάλη ουρά και δεν καταφέραμε να μπούμε μέσα. Σε σύντομες αποδράσεις πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι δεν μπορείς να τα δεις όλα. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το Υδραγωγείο, το Μπλε Τζαμί και το Τοπ Καπί.

Περίπου στις 3 το μεσημέρι βρήκαμε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο «Kybele» δίπλα στο υδραγωγείο όπου για άλλη μια φορά φάγαμε κεμπαπ, κεφτεδάκια, λαχματζούν και πεϊνιρλί και δοκιμάσαμε και την τοπική μπίρα Efes. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο ξεχωρίζει για την απίστευτη διακόσμηση του με τις παραδοσιακές τούρκικες λάμπες. «Τίμια» φαγητά και «τίμιες» τιμές.

Μετά το εστιατόριο πήγαμε για λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, ένα γρήγορο μπάνιο και αμέσως ξεκινήσαμε για το εστιατόριο Hamdi με θέα τον Βόσπορο. Στο Hamdi φάγαμε ωραία μελιτζανοσαλάτα, τοματοσαλάτα καυτερή, φυσικά κεμπάπ και σις κεμπαπ από μοσχάρι, αρνί και κοτόπουλο. Ωραία θέα, αξιοπρεπές το φαγητό. Υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο. Μετά το φαγητό επισκεφθήκαμε την περιοχή Νισάντασι, που έχει αρκετά μπαρ και απολαύσαμε ένα κοκτέιλ. Σε όλες τις μετακινήσεις μας χρησιμοποιήσαμε ταξί, το οποίο είναι πολύ φθηνό στην Πόλη. Για παράδειγμα δεν θα δώσετε περισσότερα από 10 ευρώ για μια απόσταση 30 λεπτών.

3η ημέρα: Επίσκεψη στο Πατριαρχείο

Η Κυριακή ήταν η καλύτερη ημέρα για όλη την παρέα γιατί επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο και είχαμε την χαρά να παραστούμε στην Θεία Λειτουργία α και την ιδιαίτερη τιμή να συναντήσουμε τον Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο, μια συνάντηση που κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Ό,τι και να σας πω για τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είναι λίγο. Η αγάπη του για όλους τους ανθρώπους είναι ανεξάντλητη.

Και αφού φύγαμε με μια αίσθηση απίστευτης συγκίνησης από το Πατριαρχείο πήγαμε ξανά στην πλατεία Ταξίμ, επισκεφθήκαμε δυο ξεχωριστά ταχυφαγεία και απολαύσαμε τούρκικο γύρο από αρνί και μοσχάρι μέσα σε αραβικές πίτες. Γρήγορο, νόστιμο και φθηνό σνακ. Στην συνέχεια μεταβήκαμε στο ξενοδοχείο όπου μαζέψαμε τα πράγματά μας και πήραμε το ταξί για την επιστροφή. Το κόστος από το κέντρο της Πόλης για το αεροδρόμιο ήταν 50 ευρώ και καλό είναι να έχετε συμφωνήσει την τιμή από πριν. Και κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του το διήμερο γευσιγνωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις