«Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά». 

Της Κάτιας Μηλιαράκη

Αν και σχεδόν ανορεξική η Βιρτζίνια Γουλφ, σε μόλις 17 λέξεις κατάφερε να δώσει τον πιο εύστοχο ορισμό της έννοιας ΤΡΟΦΗ/ ΦΑΓΗΤΟ  θέτοντας  ταυτόχρονα την ρητορική ερώτηση: «Είμαστε ότι τρώμε»; 

Με μία αόρατη κλωστή  να την συνδέει  με αισθήσεις, τόπους,  μνήμες, ανθρώπους και  ιστορίες,  η τροφή είναι επιβίωση και γεύση, ιστορία και κουλτούρα, τέχνη κι απόλαυση, μνήμη κι εξερεύνηση, καινοτομία και θεραπεία, επιστήμη κι έμπνευση. 

Η πρώτη γεύση  της ζωής μας, το μητρικό γάλα,  είναι αυτή που σφραγίζει  τον γενετικό μας κώδικα με  τις έννοιες της επαφής, της ασφάλειας, της αγάπης πολλαπλασιάζοντας τα σημεία  διασύνδεσής μας με τον κόσμο. Και κάπως έτσι αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια μας στη χώρα του τροφίμου και του φαγητού. 

Το φαγητό ήταν, είναι και θα είναι: θρέψη (μεγαλώνει γερά παιδιά!), τρυφερή ανάμνηση (τα κεφτεδάκια της γιαγιάς), γρήγορη λύση (ένα σουβλάκι ή μία υγιεινή μπάρα δημητριακών), κίνημα (Zero Waste Food), φάρμακο (τα χόρτα και τα βότανα της ελληνικής γης), ηδονή (μια γουλιά κόκκινο βελούδινο κρασί μαζί με το φιλί του), τηλεπαιχνίδι (Masterchefs μέχρι να παγώσει η κόλαση), τάση (Veganism, Orthorexia) αλλά και εθνικό προιόν, σύγχρονη  επένδυση και νέο πεδίο επιχειρείν!

Νέα μοντέλα διατροφής, ψαγμένοι παραγωγοί, λειτουργικά τρόφιμα, ανήσυχοι σεφ, έξυπνα πιάτα, ενημερωμένοι καταναλωτές,  παραδοσιακά αλλά και πρωτοποριακά ελληνικά προϊόντα, εξαιρετικές  συσκευασίες. Όλα κρύβονται σε μια μπουκιά.

Από την πρωτόλεια «γυμνή» μορφή του- αυτή την ζουμερή  δαγκωνιά κατακόκκινης ντομάτας με θαλασσινό αλάτι και λίγες σταγόνες αγουρέλαιο- μέχρι την επεξεργασμένη του εκδοχή σε γαστρονομικό θαύμα του Πατριάρχη Αlain Ducasse -κατόχου 19 Michelin Stars- κάθε τρόφιμο, κάθε πιάτο έχει μία ιστορία να διηγηθεί.

Μήπως πεινάσατε;  

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις