Πώς κυλάει ένα γαστρονομικό 24ωρο στην Ιταλία

Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας. Αυτήν την ημέρα είναι επίσης γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ιταλίας, προστάτη, μεταξύ άλλων, των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών.

Οι Ιταλοί παίρνουν το φαγητό πολύ στα σοβαρά και έτσι θα έπρεπε, αφού είναι ο λαός που έμαθε τα ζυμαρικά και την πίτσα σε όλο τον κόσμο. Πώς κυλάει όμως ένα γαστρονομικό 24ωρο στην Ιταλία;

Πρωινό (Colazione)

Οι Ιταλοί κρατούν το πρωινό τους ελαφρύ, γρήγορο και γλυκό. Συνήθως επιλέγουν ένα κορνέτο, μια λαχταριστή ζύμη που μοιάζει με κρουασάν, αλλά δεν είναι κρουασάν αλλά πολύ πιο γλυκό, σαν μπριός και συχνά είναι γεμάτο με κρέμα , μαρμελάδα ή νουτέλα. Οι πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν δημητριακά, γιαούρτι ή τοστ με άλειμμα της επιλογής σας. Ένας εσπρέσο ή καπουτσίνο είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας στην Ιταλία.

Καφές (Caffè)

Στην Ιταλία μοιάζεις  σαν τουρίστας αν πίνεις καπουτσίνο μετά τις 10 π.μ. καθώς είναι αυστηρά ένα ρόφημα πρωινού. Μετά τα μέσα του πρωινού, μπορείτε να πιείτε οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ. Οι Ιταλοί γιορτάζουν την κουλτούρα του καφέ τους και τον κάνουν ένα κοινωνικό γεγονός που απολαμβάνετε με παρέα. Επίσης, αν ζητήσεις “έναν καφέ”, θα σου φέρουν εσπρέσο.

UNESCO εσπρέσο

Unsplash

Μεσημεριανό (Pranzo)

Οι Ιταλοί τείνουν να έχουν μια αρκετά υγιεινή διατροφή, επομένως τα λαχανικά και το κρέας είναι και τα δύο βασικά στοιχεία της τοπικής κουζίνας. Οι περισσότεροι Ιταλοί τρώνε μεσημεριανό γύρω στη 1 ή 2 μ.μ. και είναι συνήθως το κύριο γεύμα της ημέρας. Εάν το πολυάσχολο πρόγραμμά το επιτρέπει, το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να είναι δύο πιάτων, ζυμαρικά ως πρώτο πιάτο και ψάρι ή κρέας ως δεύτερο πιάτο. Παρόλο που οι Ιταλοί απολαμβάνουν τα γεύματά τους, υπάρχει μια επιλογή σε πακέτο που ονομάζεται pizza al taglio, η οποία είναι μια φέτα πίτσα που ψήνεται στον ηλεκτρικό φούρνο.

Unsplash

Σνακ (μερέντα) και happy hour (aperitivo)

Δεδομένου ότι οι Ιταλοί έχουν περίπου έξι ώρες μεταξύ του μεσημεριανού και του βραδινού γεύματος, συνήθως τρώνε κάτι ενδιάμεσα: Αυτά τα σνακ ονομάζονται μερέντα και είναι βασικά πρωινά ή απογευματινά φαγητά που μπορεί να είναι γλυκά (όπως φρούτα ή μπισκότα, ένα σκληρό μπισκότο) ή αλμυρά ( όπως κράκερ ή μια φέτα πίτσα al taglio).

Εάν πεινάτε από τις 5 έως τις 8 μ.μ., επιλέξτε το aperitivo, το οποίο είναι βασικά happy hour! Το aperitivo μοιάζει πολύ με τα ισπανικά τάπας. Πηγαίνετε σε ένα μικρό μπαρ ή σε ένα εστιατόριο, πληρώνετε τα ποτά σας και τρώτε δωρεάν φαγητό στο μικρό μπουφέ στο μπαρ.

Διαβάστε επίσης: 

Έξοδος για aperitivo στην Αθήνα – Τα μπαρ για να ζήσεις μια νέα εμπειρία

μαγαζιά για aperitivo

Unsplash

Δείπνο (Cena)

Ένα τυπικό δείπνο σε ένα ιταλικό σπίτι είναι συνήθως ζυμαρικά, κρέας και λαχανικά και λαμβάνει χώρα γύρω στις 8 μ.μ. Το να βγεις για δείπνο στην Ιταλία είναι ένα πολύ σημαντικό και συνήθως περιλαμβάνει πολλά πιάτα, κρασί και πολύωρη κουβέντα.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν ενώ τρώνε συνέχεια ζυμαρικά;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις