Εξαγωγές

Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά κάνουν «καριέρα» στο εξωτερικό – Γιατί έγιναν περιζήτητα

Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά κάνουν «καριέρα» στο εξωτερικό – Γιατί έγιναν περιζήτητα

Τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους ωστόσο συνετέλεσαν κι άλλοι παράγοντες

Ρεκόρ εξαγωγών έκαναν τη φετινή χρονιά τα ελληνικά ακτινίδια, φράουλες, μανταρίνια αλλά και αγγούρια, ντομάτες και πιπεριές.

Η καλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας για τον οποίο έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζουν. Ωστόσο υπήρξαν κι άλλοι λόγοι ώστε τη φετινή χρονιά να γίνουν περιζήτητα.

Για παράδειγμα, οι βόρειες χώρες μείωσαν τη  παραγωγή σε κηπευτικά λόγω του ότι τον φετινό χειμώνα είχαν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη των θερμοκηπίων τους. Αυτό οδήγησε σε εκτόξευση της ζήτησης από χώρες που είχαν λιγότερο κόστος εξαιτίας των ηλιακών θερμοκηπίων, μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα. Η ζήτηση επίσης αυξήθηκε και από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία που αντιμετώπισαν προβλήματα στον εφοδιασμό τους από άλλες χώρες εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα.

Αντίστοιχα στα εσπεριδοειδή, όπως τα μανταρίνια οι ελληνικές εξαγωγές ευνοήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας, σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Ισπανία. Στις φράουλες από την άλλη πλευρά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει «στροφή» σε ποικιλίες που προτιμούν οι Ευρωπαίους καταναλωτές.

Τέλος τα ακτινίδια, πλέον έχουν επεκταθεί σε νέες αγορές, όπως ΗΠΑ και Καναδά ενώ παράλληλα ευνοήθηκαν και από το γεγονός ότι η Ινδία είχε απαγορεύσει προσωρινά τη εισαγωγή τους από Ιράν με τη χώρα μας να το «αντικαθιστά».

Μάλιστα, το ελληνικό ακτινίδιο από την επερχόμενη νέα σεζόν 2023 – 2024 θα «ταξιδέψει» πλέον και στη Βραζιλία. Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοπροστασίας της Βραζιλίας, σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και της επίσκεψης ελεγκτών του στην χώρας μας, απέστειλε επίσημη επιστολή με την οποία καθόρισε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα εξαγόμενα από την χώρα μας φορτία ακτινιδίων προς την Βραζιλία. Με την αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρόσβασης στην αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu