Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγωγές και ανησυχούν τους παραγωγούς

Οι εξαγωγές θερινών φρούτων μπορεί να ξεπέρασαν τα ποσοστά της περσινής χρονιάς, ωστόσο, κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί και επεξεργάζεται ο INCOFRUIT HELLAS.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, αναφέρει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν οι εξαγωγές θερινών φρούτων να κινηθούν στα επίπεδα του 2020. Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. καθώς φαίνεται μείωση της τάξεως του 20,4% στις εξαγωγές σε σχέση με το 2020, η οποία οφείλεται τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές και στη μειωμένη ζήτηση, όσο και στις ελλείψεις εργατών γης. Θολό το τοπίο των εξαγωγών με τους καλλιεργητές και τους εμπόρους να εκφράζουν έντονη ανησυχία.

εξαγωγές θερινών φρούτων

pixabay

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εξαγωγές των ροδάκινων είναι μειωμένες κατά 43,3% ενώ οι εξαγωγές των βερίκοκων είναι μειωμένες κατά 17,7 %.Όπως είχε γράψει και το foodlife.gr, αρνητικό πρόσημο, πάνω από 14%, καταγράφουν οι εξαγωγές των ελληνικών θερινών φρούτων, εξαιτίας του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας που σαρώνει την παγκόσμια αγορά, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η εξίσωση των μειωμένων εξαγωγών, ωστόσο επιδεινώνεται και από την έλλειψη εργατικών χεριών, ένα μείζον ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, το οποίο φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο FoodLife.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις