Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών

Άνοδο πάνω από 20% σημείωσαν οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σε αξία το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ στην Ετήσια ΓΣ των μελών της, κ. Νέλος Γεωργούδης. Μάλιστα, πρόκειται για μια αύξηση που σημειώθηκε παρά τις ελαφρώς μειωμένες εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς προς το εξωτερικό το ίδιο διάστημα.

«Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών άνω των 600 εκ ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλος Γεωργούδης. Ωστόσο, η τελευταία χρονιά  χαρακτηρίζεται από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω της αισθητά μειωμένης παραγωγής του προϊόντος εσοδείας 2021/2022, αλλά και του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι περυσινές αντίξοες κλιματικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη έως ανύπαρκτη παραγωγή της ποικιλίας Αμφίσσης (10-20% μιας μέσης εσοδείας), την μέτρια παραγωγή της ποικιλίας Χαλκιδικής (40-50%) και την μέτρια επίσης παραγωγή της ποικιλίας Καλαμάτα (50-60%) με αντίστοιχη άνοδο των τιμών τους, πράγμα που δυσκόλεψε της εξαγωγικές προσπάθειες.

Ο κ. Ν.Γεωργούδης εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του ΔΣ. και των μελών της ΠΕΜΕΤΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου Εθνικού Θέματος του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας Καλαμών με την έκδοση της υπ΄αριθμ.1773/251445/ΦΕΚ4641/Β/2.9.2022 , που ταλάνιζε τον κλάδο και τους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, για περισσότερα από 20 χρόνια και έβαζε σε κίνδυνο εξαγωγές άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις