Οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν αλεύρι σε Λετονία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδά.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε αναζήτηση νέων αγορών για την προμήθεια αλεύρων βρίσκονται οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες σε μια από τις βασικότερες πρώτες ύλες για την δημιουργία πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Μετά από περίπου 40 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών. Παραγγελίες από την Ουκρανία και την Ρωσία έχουν ακυρωθεί ενώ μεγάλα φορτία παραμένουν «εγκλωβισμένα» σε καράβια στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι αλευροβιομηχανίες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση αλεύρων από άλλες χώρες, ωστόσο το υψηλό κόστος αποτελεί σημαντικό «αγκάθι». Ήδη προγραμματίζονται παραγγελίες για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες αλεύρων από χώρες όπως η Λετονία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με στοιχεία οι μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες αλεύρων είναι κατά σειρά η Γερμανία, η Ταϊλάνδη, το Βέλγιο, η Τουρκία, η Γαλλία, το Βιετνάμ, η Αμερική, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Κίνα. Όπως επισημαίνει στο FoodLifeυψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας.

Υπάρχουν χώρες οι οποίες παράγουν σημαντικές ποσότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια και στην χώρα μας. Ωστόσο το κόστος της προμήθειας αλεύρων από αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικά υψηλό. Σημειώνεται, ότι η τιμή του σιταριού έχει διπλασιασθεί μέσα σε έναν χρόνο καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ.

Υπέρογκες ανατιμήσεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει αντιληπτές από τους καταναλωτές. Οι τιμές των αλεύρων μάλιστα συμπαρασύρουν το κόστος και σε πολλά βασικά αγαθά όπως είναι το ψωμί και τα μακαρόνια. Αγωνία υπάρχει όμως και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο του σιταριού τον ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατο να καλλιεργηθούν οι τεράστιες εκτάσεις με σιτάρι στην Ουκρανία ενώ αμφίβολες είναι και οι εξαγωγές από την Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεχισθεί η αναζήτηση νέων αγορών, οι οποίες εκτός από την επάρκεια θα πρέπει να εξασφαλίζουν και την προμήθεια αλεύρων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που ισχύον σήμερα.

 Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι ποσότητες που θα καλλιεργηθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα είναι και μικρότερες και χαμηλότερης ποιότητας, καθώς θα υπάρξουν παραγωγοί που θα χρησιμοποιήσουν λιγότερα λιπάσματα εξαιτίας της τιμής τους, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις